Kako izbrati primerno zaščito za vašo kožo?Oznaka zaščite za kožo

SPF ali zaščitni faktor
Nizka zaščita

do 15

Srednja zaščita

od 15 do 30

Visoka zaščita

od 30 do 50

Zelo visoka zaščita

50+

Izbirate lahko med zaščitnimi faktorji z nizkim, srednjim, visokim in zelo visokim zaščitnim delovanjem:


1.    Zelo visok zaščitni faktor 50+ nam omogoča izpostavljanje soncu v najbolj vročem delu dneva. Seveda je treba upoštevati tudi tip kože. S tem zaščitnim faktorjem si zaščitimo tudi predele kože z brazgotinami in tatooji.  Potrebno pa je vedeti, da zaščitni faktor 50+ ne prepušča žarkov, ki v telesu spodbujajo nastajanje D vitamina. 

2.    Najbolj univerzalen in splošno uporaben je zaščitni faktor 30, saj nam nudi zdravo porjavitev in hkrati ne ovira proizvodnje vitamina D. Primeren je vsakodnevno zaščito in še posebej za otroško kožo. Spada med zaščitne faktorje z visoko zaščito.

3.    Zaščitni faktor 15 spada med zaščitne faktorje s srednjim zaščitnim delovanjem. Primeren je za uporabo porjavele ali temnejše kože. Uporabimo ga tudi, ko se na soncu zadržujemo krajši čas in predvsem v jutranjem in pozno popoldanskem delu dneva.


Potrebno je opozoriti, da ne moremo zagotoviti popolne zaščite pred soncem ob ekstremnih razmerah, pogostem kopanju in pri izredno občutljivih tipih kože s sončnimi kremami. Vedno moramo biti zelo pazljivi, ko se izpostavljamo soncu. 
S pravočasno pripravo na sončenje v obliki jemanja prehranskih dopolnil z betakaroteni bo sončenje še bolj sproščeno.
Kateri tip kože imam?


Pri izbiri zaščitnih faktorjev igra najpomembnejšo vlogo naš tip kože. Različni tipi kože rabijo različno zaščito pred soncem.

1.    Nežna, svetla in občutljiva koža, lasje svetli ali rdeči, pege:
ZF 50 + se priporoča za kožo, ki je nagnjena h kožnim izpuščajem in rdečicam, za odrasle in otroke, za zelo svetlo in občutljivo, nežno kožo.

2.    Srednje obarvana koža, vse barve las, razen rdeče:
ZF 30 lahko uporabljamo celotno sezono sončenja, tako otroci kot odrasli, saj nam nudi primerno zaščito za vso sezono.
3.    Olivna polt, zagorela koža, temnejši lasje:
ZF 15 uporabljamo pri koži, ki ni posebej občutljiva pri izpostavljanju sončnim žarkom. Njeno uporabo še posebej priporočamo pri daljši izpostavljenosti soncu, saj daje koži zaščito tudi pred izsušenostjo.

Pri izbiri zaščitnega faktorja je pomembno, kdaj se bomo izpostavljali sončnim žarkomNaslednji kriterij za izbiro zaščitnega faktorja je čas in trajanje izpostavljenosti sončnim žarkom:

Med 11.00 in 15.00 uro so sončni žarki najmočnejši in naša koža najbolj izpostavljena.

Če imamo v tem času načrtovano kakšno športno aktivnost kot je veslanje, kolesarjenje, tek, pomladi smučanje, bo najbolje, da se zaščitimo z visokim zaščitnim faktorjem.

Če je koža že porjavela, bo verjetno dovolj zaščitni faktor ZF 30.

Če je koža bolj svetla, občutljiva, uporabimo zaščitni faktor ZF 50+.

Vedno moramo biti še posebej pozorni, da temeljito zaščitimo izpostavljene dele telesa kot so vrat, ušesa, nos, ramena in čelo ter predele telesa, ki jih redko izpostavljamo soncu.

Kaj pomeni UVA in UVB filter?

Največ škodljivih posledic sončenja pripisujejo UVA in UVB žarkom. Oba tipa žarkov lahko povzročata kožnega raka.

UVB žarki prodirajo preko zgornjih plasti kože in lahko povzročijo opekline. UVB filtri ščitijo pred UVB žarki.

UVA žarki prodirajo globlje v kožo in lahko poškodujejo tkiva. Vplivajo tudi na pospešeno staranje kože. UVA filtri ščitijo pred UVA žarki.

Različni UV filtri nudijo zaščito proti različnim UV žarkom, zato večina izdelkov za sončenje vsebuje več različnih UV filtrov. Take kreme za sončenje lahko nudijo širok spekter UV zaščite.Kako lahko kožo pripravimo na sonce?


Znanstveniki dokazujejo, da uživanje beta-karotena lahko našo kožo zaščiti pred nastankom poškodb zaradi prekomernega sončenja. Karotenoidi v telesu delujejo kot antioksidanti in tako ščitijo pred oksidativnim stresom.

Beta karoten je predstopnja vitamina A in v telesu sproža nastanek kožnega barvila melanina. Več kot ga imamo, temnejša je koža in več sončne svetlobe se odbije.

Prehranska dopolnila z dodanim beta karotenom je smiselno začeti uživati vsaj en mesec pred začetkom sončenja in jih uživati ves čas sončenja. Seveda ne smemo pozabiti na ustrezno sončno kremo. Z jemanjem prehranskega dopolnila po končanem obdobju sončenja lahko ohranjamo zagorelost polti še dalj časa.

Solimejeve Sole kapsule za porjavitev so prava vitaminsko-mineralna bomba, saj poleg betakarotena vsebujejo še kalcijev karbonat (v telesu ga primanjkuje ljudem z najbolj občutljivo poltjo), korenje, alfa kalčke, kurkumo, acerolo (vir naravnega C vitamina), cink, kolostrum in algo Dunaliello salina.

Kolostrum z vsebnostjo imunoglobulinov, lizocima in laktoferina krepi naravno odpornost, ohranja energijo in krepi vitalnost. Ugoden vpliv ima tudi na prebavo.

Z rednim uživanjem Sole kapsul za porjavitev bomo poskrbeli za lepšo porjavitev in za krepitev imunskega sistema, ki mora biti v današnjem času še posebej kos novodobnim zdravstvenim tveganjem.

Na kaj smo lahko pri izbiri sončne kreme pozorni?

Kreme za sončenje vsebujejo UV filtre, ki nas ščitijo pred UV žarki. Del teh žarkov pa lahko kljub filtrom preide v kožo in  povzroči nastajanje prostih radikalov. Ti lahko poškodujejo celice.
V sončnih kremah so lahko dodani kvalitetni antioksidanti, ki nevtralizirajo proste radikale in nas varujejo pred poškodbami. Temu rečemo tudi sekundarna stopnja zaščite kože.
V ta namen je veliki fitoterapevt Solime sončnim kremam (SPF 15 in 30) dodal smilj in kolostrum.
Kolostrum s svojimi rastnimi faktorji (EGF), imunoglobulini, lizocimom in laktoferinom,vitamini A, B12, C, D, E in minerali kot so natrij, kalij, magnezij, kalcij in železo
1.    nevtralizira degeneracijo medceličnine
2.    spodbuja revitalizacijo tkiva, ki se regenerira kot posledica obnove fibroblasta.
Eteričnemu olju smilja rečejo poznavalci tudi tekoče zlato. V kozmetiki ga zelo cenijo, ker koži vrača mladosten videz, saj jo naredi mehkejšo in bolj prožno. Pomirja razdraženo in pordelo kožo.
Izdelke s kolostrumom in smiljem še posebej zvesto uporabljajo ljudje, ki imajo težave z luskavico, krčnimi žilami, pri opeklinah, odrgninah, ekcemih in drugih težavah s kožo. 
Izdelki Solime so naravni in niso testirani na živalih. Vsebujejo samo preverjene in kontrolirane učinkovine. V njih se ne uporablja nano tehnologija.