KAJ JE BACHOVA CVETNA TERAPIJA?


Cvetno terapijo, znano tudi kot floriterapija, so uporabljali budisti že stoletja. Dr. Bach, angleški zdravnik, je v letih 1920 do 1930, opredelil 38 cvetnih esenc za samozdravljenje. Bachove cvetne esence delujejo neposredno na čustveni in mentalni ravni.
 
Cilj Bachove cvetne terapije je, da ponovno vzpostavi naše duševno ravnovesje. Tako nas cvetna terapija poveže z lastnimi duševnimi in telesnimi samozdravilnimi močmi.
 
Dr. Bach je pri delu s svojimi pacienti spoznal, da je njihovo čustveno stanje vplivalo na njihovo zdravstveno stanje. Z naborom cvetnih esenc je ustvaril naravni sistem zdravljenja, ki ljudem pomaga obnoviti in ohraniti dobro počutje.
 
Za vzpostavitev trdnega zdravja moramo biti v harmoniji z našim telesom, duhom in mislimi.
 
Ko smo v konfliktnem stanju, preobremenjeni s skrbmi, strahovi ali drugimi negativnimi čustvenimi stanji, ne moremo biti umirjeni in harmonični. Harmonijo lahko dosežemo s cvetno terapijo.
 
Bachovih cvetnih esenc  je 38 – od tega 37 izvlečkov zdravilnih rastlin, zadnja pa je čista studenčnica. Pozitiven učinek imajo na čustveno in mentalno neravnovesje kot so strahovi, skrbi, jeza, pomanjkanje samozaupanja, slaba samopodoba, stres, nespečnost, problemi s koncentracijo in drugimi.
 
Bachove cvetne esence so nam v močno oporo tudi v času stresnih sprememb kot je ločitev, smrt, osamljenost, menopavza, najstništvo, izpiti, testi, javni nastopi, menjava zaposlitve, selitev.
 
Najbolj znan in razširjen Bachov pripravek je rešilna mešanica št. 39, ki je kombinacija petih esenc in se uporablja za vse vrste šokov, v stiskah, v hudem strahu, globoki žalosti, napetosti, v stanjih panike, ravnodušnosti - pri boleznih, poškodbah, nesrečah, udarcih, pikih. Povrne nam energijsko ravnovesje in občutek miru.


Teh 39 cvetnih esenc lahko razvrstimo v sledečih 7 sklopov:KAKO DELUJEJO BACHOVE KAPLJICE?


 • Delujejo na naša čustva in jih uravnovešajo
 • Bachovi cvetovi delujejo enostavno, ne delujejo alergeno, lahko jih kombiniramo z drugim zdravljenjem
 • Osredotočajo se na reševanje vzrokov in ne simptomov
 • Primerne so za vse starostne skupine, tudi za nosečnice
 • Zelo primerne so za pomoč tudi v kriznih in težkih življenjskih situacijah

KAKO UPORABLJAMO BACHOVE CVETNE ESENCE


Hkrati je priporočljivo mešati do 7 esenc, vendar je včasih manj več, ker lažje zaznamo spremembe. Običajno izberemo od 2 do 5 cvetnih esenc.

Izbrane esence namešamo v vodno-glicerinsko osnovo, pripravljeno za izdelavo svoje osebne mešanice. Svojo osebno mešanico uživamo 4 krat na dan po 4 kapljice pod jezik ali v vodo in pijemo po požirkih čez dan. Ob rednem jemanju svojo osebno mešanico porabimo približno v 3 - 4 tednih.

Po tem obdobju  je smiselno preveriti spremembe in počutje in se na podlagi tega odločiti ali za nadaljevanje enake mešanice esenc ali za spremembo kakšne esence.

Glede na to, da so Bachove cvetne esence zelo blage, se lahko uporabljajo hkrati tako s kakšno drugo alternativno metodo zdravljenja, kot tudi skupaj s klasično zdravniško pomočjo in zdravili. Lahko jih uživajo ljudje  vseh starostnih skupin in tudi nosečnice.

Ne nadomeščajo zdravniške pomoči, vendar lahko močno olajšajo pot ozdravljenja oziroma izboljšajo duševno, čustveno in mentalno počutje.

Cilj Bachove cvetne terapije je, da ponovno vzpostavi naše duševno ravnovesje in nas na ta način poveže z lastnimi duševnimi in telesnimi samozdravilnimi močmi.
KATERE CVETNE ESENCE IZBRATI ZA BOLJŠE UČENJE, KONCENTRACIJO IN SAMOZAVEST?

SROBOT št. 9 (CLEMATIS)

 • Pomaga pri pomanjkanju koncentracije, raztresenosti, ko živimo v oblakih.

CVETNI POPEK DIVJEGA KOSTANJA št. 7 (CHESTNUT BUD)

 • Pomaga pri pomanjkanju pozornosti, koncentracije, pri študiju, krepi sposobnost stalnega učenja.

OREH  št. 33 (WALNUT)

 • Pomaga, ko vas pri učenju zmoti dogajanje v okolici, saj nam nudi zaščito pred zunanjimi vplivi.

ENCIAN št. 12 (GENTIAN)

 • Pomaga, ko zaradi slabih rezultatov obupujemo, saj nam pomaga težave premagovati z gotovostjo in neomajnim zaupanjem.

SPORIŠ št. 31(VERVAIN)

 • Pomaga osebam, ki se hitro razjezijo, otroci se zvečer ne morejo umiriti, ko je čas za spanje. Prinašajo umirjenost, strpnost in modrost.

MACESEN št. 19 (LARCH)

 • Povrne pogum, samozavest in zaupanje v lastne sposobnosti. Prežene strah pred napakami in negotovost.