Meni
Vaša košarica

Njivska preslica Solime, 100g

Njivska preslica čaj - narezana
Njivska preslica Solime, 100g
7.04€
Brez DDV: 6.43€
 • Zaloga: Na zalogi
 • Preslica je prava zakladnica mineralov, saj je bogata s silicijem, kalijem, kalcijem, magnezijem, žveplom, manganom in drugimi minerali.
 • Visoka vsebnost silicija v preslici prispeva k tvorbi in vzdrževanju zdravih kosti, hrustanca, vezi in tetiv.
 • Silicij in drugi minerali v preslici pomagajo ohranjati zdravo kožo, lase in nohte ter spodbujajo proizvodnjo kolagena in elastina.
 • Zaradi svojega diuretičnega delovanja preslica lahko podpira zdravje sečil in pomaga izločiti odvečno vodo iz telesa.
 • Visokokakovostni izdelki Solime so brez pesticidov in drugih škodljivih sestavin.
 • Pakirano v kontrolirani atmosferi, ki podaljša uporabnost živila ter ohrani njegovo kakovost.

Njivska preslica (Equisetum arvense L.)


Njivska preslica (Equisetum arvense L.) je rastlina, ki spada v družino presličevk (Equisetaceae).

Poznana je tudi pod imeni poljska preslica ali konjski rep. Nekateri o njej govorijo kot o živem fosilu, saj izhaja iz skupine rastlin, ki so uspevale že pred 350 milijoni let.

Ima značilna zelena stebla, ki so razdeljena na člene in so oblikovana kot stožci. Listi na teh steblih so majhni, tanki in zelene barve.

Rastlina nima cvetov, saj se razmnožuje s sporami.


Učinkovine in delovanje

Njivska preslica je znana po svoji bogati vsebnosti kremenčeve kisline. Ima tudi diuretične lastnosti, zaradi česar se uporablja kot naravno sredstvo za spodbujanje izločanja vode iz telesa.

Poleg tega je njivska preslica bogata s hranili, kot so minerali (silicij, železo, kalij in magnezij), vitamini in antioksidanti.

Preslica vsebuje različne spojine, ki ji dajejo njene značilne lastnosti:

 • Kremenčeva kislina: preslica je ena redkih rastlin, ki vsebuje visoko koncentracijo kremenčeve kisline.
 • Flavonoidi: vsebuje različne flavonoide, kot so kemferol, luteolin in izokemferol. To spojine imajo antioksidativne lastnosti.
 • Steroli: vsebuje sterole, kot je beta-sitosterol. Ti fitosteroli imajo potencialne koristi za zdravje.

Študije o delovanju preslice se osredotočajo na:

 • njene diuretične učinke,
 • protivnetno delovanje,
 • antioksidativne učinke,
 • na kostno gostoto,
 • krepitev kosti,
 • podporo zdravju sklepov in
 • vezivno tkivo.

Njivksa preslica se pogosto uporablja v kozmetičnih izdelkih zaradi svojih blagodejnih učinkov na kožo in lase.


Preslica ima številne koristi za vezivna tkiva, lase in nohte

 • Krepitev vezivnega tkiva: preslica vsebuje silicij - mineral, ki pomaga krepiti vezivna tkiva, vključno s kožo, hrustancem, tetivami, vezmi in kostmi. Silicij je ključnega pomena za tvorbo kolagena - beljakovine, ki daje strukturo in elastičnost vezivnemu tkivu.
 • Izboljšanje zdravja las: silicij v preslici lahko prispeva k zdravju las, saj krepi lasne mešičke, spodbuja rast las in izbljšuje njihovo strukturo. Prav tako lahko pomaga pri preprečevanju lomljenja in tanjšanja las ter izboljšuje sijaj in volumen.
 • Krepitev nohtov: silicij v preslici lahko vpliva tudi na zdravje nohtov. Pomaga krepiti nohtno ploščo, kar lahko zmanjša lomljenje, krhkost in razslojevanje nohtov. Posledično se lahko izboljša njihova trdnost, rast in splošno zdravje.

Pomembno je omeniti, da učinki preslice na vezivna tkiva, lase in nohte niso takojšnji, ampak zahtevajo redno uživanje redno uživanje in dolgoročno uporabo, da se dosežejo opazne rezultate.


Preslica pri težavah z odvajanjem vode iz telesa

Nekatera stanja, v katerih se preslica lahko uporabi za pomoč pri uravnavanju izločanja tekočine iz telesa, vključujejo:

 • Zadrževanje vode: preslica ima diuretične lastnosti, kar pomeni, da lahko poveča izločanje tekočine iz telesa skozi uriniranje. Zato se lahko uporablja pri stanjih, kot je zadrževanje vode, ko pride do nabiranja presežne tekočine v tkivih, kar lahko povzroči otekanje.
 • Čiščenje ledvic: preslica se tradicionalno uporablja za podporo zdravju ledvic. S svojimi diuretičnimi lastnostmi lahko pomaga pri odstranjevanju odpadnih snovi in toksinov iz telesa preko urina. S tem se spodbuja delovanje ledvic in izboljšuje njihovo čiščenje.
 • Uravnavanje tekočinske bilance: preslica lahko pomaga pri uravnavanju tekočinske bilance v telesu. Čeprav je diuretik, ne povzroča dehidracije, saj hkrati vsebuje minerale kot je kalij, ki pomaga ohranjati elektrolitsko ravnotežje.

5 nasvetov za zdrave kosti, lase in nohte:

 1. Uživajte njivsko preslico: bogata je s silicijem, ki je ključnega pomena za zdravje kosti, las in nohtov. Silicij je pomemben pri tvorbi kolagena, ki je osnovna sestavina kosti, las in nohtov.
 2. Uživajte uravnoteženo prehrano.
 3. Jejte jajca: jajca so bogat vir beljakovin, ki so ključne za rast in obnovo tkiv, vključno s kostmi, lasmi in nohti. Vsebujejo tudi biotin, vitamin B kompleks, ki pomaga pri ohranjanju zdravih las in nohtov ter spodbuja njihovo rast.
 4. Uživajte omega-3 maščobne kisline, saj so ključne za zdrave kosti, ker pomagajo pri absorpciji kalcija in drugih mineralov.
 5. Uživajte minerale: kalcij in magnezij sta pomembna minerala za ohranjanje močnih kosti, medtem ko vitamin C in vitamin E prispevata k zdravju las in nohtov ter ščitita pred poškodbami prostih radikalov.


Preslica je bogata s silicijem

Silicij je element v sledovih, ki ima v človeškem telesu različne funkcije. Ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja kosti, vezivnega tkiva, kože, las in nohtov. Silicij je prisoten v različnih tkivih in organih telesa, vendar se največ nahaja v vezivnem tkivu kot so kosti, hrustanec, tetive, vezi in koža.

Silicij pomaga pri absorpciji kalcija in drugih mineralov, ki so potreni za trdnost in strukturo kosti. Pomaga pri sintezi kolagena in elastina, ki sta ključna proteina za elastičnost in čvrstost kože. Je bistvenega pomena za tvorbo in vzdrževanje vezivnega tkiva v telesu. To vključuje tetive, vezi, hrustanec in druge strukture, ki povezujejo tkiva in organe ter zagotavljajo njihovo prožnost in elastičnost.


Najbolj pogosta vprašanja

Kako izbrati kakovostno njivsko preslico?

Pri izbiri kakovostne njivske preslice je pomembno paziti na izvor izdelka. Priporočljivo je izbrati preslico, ki je pridelana brez uporabe pesticidov in drugih kemičnih snovi.

Kako najbolje uporabiti njivsko preslico? Ali naj jo uživamo v obliki čaja, tinkture ali dodatka v prehrani ter kako pogosto jo uživati.

Njivsko preslico lahko uporabljate na več načinov. Lahko pripravite čaj iz suhih ali svežih delov preslice, lahko uporabljate tinkture ali izvlečke preslice ter jo vključite v prehranske dodatke. Tedensko si lahko pripravite tudi kopel iz prevrete preslice.

Kako dolgo je treba uživati njivsko preslico, da se pokažejo želeni učinki na zdravje, kot so močnejše kosti, lepši lasje in nohti. Ali se lahko pričakujejo hitri rezultate ali je potreben dolgoročen reden vnos.

Rezultati uporabe njivske preslice se lahko razlikujejo od posameznika do posameznika. Pričakovani rezultati lahko vključujejo močnejše kosti, izboljšanje stanja las in nohtov ter splošno krepitev telesa. Za opazne rezultate je običajno potreben reden vnos preslice vsaj nekaj tednov ali mesecev.

Rezultati se lahko razlikujejo glede na inidividualne okoliščine.


Solimejevi čaji so pakirani v kontrolirani atmosferi.

Kaj je kontroliranana atmosfera?

V živilski industriji se pojavlja pritisk za zmanjšanje uporabe umetnih dodatkov v sadju in zelenjavi. Za to se izvajajo izboljšave embalaže in metod pakiranja, kar je izziv, saj vsak tip hrane zahteva svojo optimalno plinsko mešanico. To umetno mešanico plinov, ki se uporablja za skladiščenje ali embalažo, imenujemo kontrolirana atmosfera (KA). Ta postopek podaljšuje rok uporabnosti pakiranih živil in hkrati ohranja kakovost. Želja pri razvoju tega postopka je bila nadomestiti grobe kemične postopke (kot so E-dodatki) z novo tehnologijo, ki bi hkrati omogočala daljše roke uporabnosti, ohranjala kakovost, barvo in vonj - brez škodljivih aditivov.

V parkiranju v KA se zrak, ki ga dihamo (sestavljen iz 21% kisika, 0,038% ogljikovega dioksida in 78% dušika), spremeni v umetno mešanico plinov, ki se uporabi za skladiščenje ali embalažo. Količina kisika se zmanjša na 0-5%, medtem ko se koncentracija ogljikovega dioksida poveča na 3-10%, dodaja se tudi inertni dušik. Takšna mešanica plinov preprečuje rast bakterij in plesni.

Kako deluje kontrolirana atmosfera?

KA ohranja svežino, barvo in zmanjšuje kislost hrane zaradi pomanjkanja oksidacije. Višja koncentracija ogljikovega dioksida preprečuje gnitje rastlinskih tkiv.

Prava kombinacija pakirnih plinov in ustrezne embalaže sta ključni za ohranjanje hrane.

KA je uporabna tehnologija v živilski industriji, ki lahko ohranja svežino in kakovost pakiranih živil. Vpliva na rok uporabnosti, videz in hranilno vrednost hrane.


Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
Slabo Dobro
Obrazec se preverja z uporabo Google reCAPTCHA Pravila zasebnosti in uporabe.
reCAPTCHA verification failed! Please try again.
Sestavine

Hladno sušeni nadzemni deli njivske preslice, pakirani v kontrolirani atmosferi.

Vsako živilo zahteva svojo opitmalno kombinacijo pakirne mešanice, kar imenujemo kontrolirana atmosfera. S to metodo se podaljša uporabnost živila in ob tem ohrani njegovo kakovost. Kontrolirana atmosfera je naravna, blaga tehnologija za minimalno predelano hrano.