Pogosto še vedno prihaja do zadržkov, ko je govora o intimni negi. Preberite si naš blog, kjer podiramo tabuje in vam podajamo podrobne informacije o tej temi. Kako poskrbeti za kvalitetno intimno higieno, na kaj paziti in kako izbirati primerne produkte so vprašanja, na katera bomo odgovorili v nadaljevanju.

V skladu z mednarodnimi smernicami je dnevno nežno čiščenje intimnega predela pomemben vidik ženske higiene in splošnega intimnega zdravja. Pogovori o intimni negi so za marsikoga še vedno tabu tema. Mnoge ženske zato še vedno ne poznajo razlike med intimno in redno higieno in posledično izbirajo napačno kozmetiko za osebno nego.

Intimna higiena, kot že ime pove, je namenjena ohranjanju čistosti in zdravja vašega intimnega področja. Pozorni moramo biti na pravi pH izdelka, pomembna pa je tudi kakovost sestavin.

Ker lahko uporaba izdelkov za vsakodnevno nego intimnih predelov poruši ravnovesje sluznice, lahko pa ga ohrani ali celo obnovi, je treba o pravilni izbiri informirati dekleta in žene, jih izobraževati in opolnomočiti.

Če ste imele v 80. letih dobro ginekologinjo, vas je o pravi izbiri pH intimnega mila izobrazila že na ginekološkem pregledu. Takrat je bilo na trgovskih policah na vojo le eno milo, ki je zadostilo kriterijem pravega pH. Večina deklet in žena se še ni zavedala, da za čiščenje intimnega predela potrebujejo prav posebno milo, prilagojeno ženskim potrebam

V tem članku izveste vse o pH ženskega intimnega območja, zakaj je ravnovesje v intimnih delih tako pomembno, kako ga lahko hitro porušimo in kakšne so lahko posledice.


Izbira pravega mila za intimno nego.

 

Izbira mila za intimno nego in pomen pH vrednosti

Nožnica je dobro uglašen organ, ki ve, kako vas ohranja zdrave. Njen ekosistem ohranja ravnovesje vašega vaginalnega pH, pomaga preprečevati okužbe in ustvarja primerno okolje za življenje zdravih bakterij.

Razumevanje ravnovesja pH vam lahko pomaga razumeti, kako najbolje očistiti svoj intimni predel, ne da bi porušili naravno ravnovesje nožnice.

Vsak del našega telesa uravnava svoj pH sistem glede na potrebe organa. »pH« se nanaša na to, kako kisla ali bazična (alkalna) je raztopina na vodni osnovi in se meri na lestvici od 0 do 14 glede na to, kako kislo ali bazično je nekaj. Vse pod 7 je kislo; vse nad 7 je bazično.

Vaša koža ima pH 5,5, medtem ko je zdrava raven pH nožnice od 3,5 do 4,5.

Uporaba navadnega mila lahko spremeni pH vaše nožnice in poruši njeno občutljivo bakterijsko ravnovesje, ki jo ohranja zdravo in brez okužb.

 

Primeren pH je ključnega pomena za nego intimnih predelov.

 

Običajna mila in geli za prhanje niso namenjeni uporabi na vašem vaginalnem predelu, ker imajo raven pH, prilagojen površini vaše kože.

Ženske je treba spodbujati, da izberejo skrbno oblikovano in klinično preizkušeno milo za umivanje, ki zagotavlja protimikrobne in druge koristi za zdravje brez negativnega vpliva na naravno vaginalno mikrobioto.

 

Kaj je vaginalni pH?

Normalna vaginalna flora, kisli vaginalni pH in izcedek iz nožnice so sestavni deli prirojenih obrambnih mehanizmov, ki ščitijo pred vulvovaginalnimi okužbami. Rezidenčne bakterije pomagajo vzdrževati kisel pH in tekmujejo s patogeni, da se oprimejo vaginalne sluznice.

Pričakovati je, da se bo pH vulve gibal med vrednostmi za kožo (ocenjen pH 4,7) in vagino (povprečni pH 3,8).

Na pH vulve lahko vplivajo različni dejavniki:

 • endogeni dejavniki (npr. vlaga, znoj, izcedek iz nožnice, menstruacija, kontaminacija z urinom in blatom, anatomsko zvijanje, genetika in starost) in
 • eksogeni dejavniki (npr. milo, detergenti, kozmetični izdelki, maziva in spermicidi, tesna oblačila ali higienskimi vložki, izdelki za britje in depilacijo).

 

Kako pomemben je vaginalni pH?

V puberteti se začne hormonska proizvodnja estrogenov, ki vodijo do sproščanja mlečne kisline. Ta mlečna kislina je zelo pomembna, saj bo zakisala intimni predel in znižala njegov pH.

Fiziološki pH ženskega intimnega predela v rodni dobi je nujen pogoj za spodbujanje razvoja bakterij, glivic in drugih koristnih mikroorganizmov (t.i. “saprofitna flora”), ki preprečujejo razvoj škodljivih mikroorganizmov in tako zaščiti intimni predel.

Če se ta fiziološki pH spremeni, se zlahka ustvari okolje, ki je ugodno za rast škodljivih mikroorganizmov v intimnem predelu. Zato je tako pomembno, da ga spoštujemo in ohranjamo. Vaginalni pH je nujen za ohranjanje fiziološkega ravnovesja in preprečevanje pojava sprememb na intimnem področju.

 

Kako se vaginalni pH spreminja skozi življenska obdobja?

Pri novorojenčku je pH intimnega predela kisel (4-5) zaradi učinkov materinih estrogenov, podedovanih od matere.

V otroštvu je koža na intimnem predelu zelo tanka in nezaščitena. Še vedno ni nastajanja estrogenov, zato je pH tega področja manj kisel. V tem obdobju je primerna uporaba navadnih mil in gelov za tuširanje, ki so namenjeni higieni kože.

Od pubertete do menopavze, z začetkom proizvodnje estrogena, postane pH intimnega predela bolj kisel. Prisotnost koristnih mikroorganizmov (razvita saprofitska flora), ki proizvajajo mlečno kislino, ščiti to področje pred zunanjimi onesnaženji in okužbami v tej življenjski dobi.

Med nosečnostjo se zaradi povečane koncentracije estrogenov pojavi določena hiperacidnost v intimnem predelu (pH lahko pade na nižjo vrednost).

V menopavzi se zaradi prenehanja proizvodnje estrogena pH poveča in postane manj kisel.

Lactobacillus bakterije in druge vrste presnavljajo tudi zunajcelični glikogen v mlečno kislino. Vaginalni pH je torej določen s skupno količino mlečne kisline, ki jo proizvajata vaginalna sluznica in mikrobna flora.

 

Zdravje intimnih predelov.
 

S katerimi napačnimi koraki porušimo ravnovesje intimnega predela ženske?

Včasih se pH ženskega intimnega področja spremeni. To je predvsem posledica nekaterih dejavnikov, kot so:

 1. Higiena z neustreznim intimnim milom, ki spreminja fiziološko ravnovesje nožnice, z agresivnimi kemičnimi površinsko aktivnimi snovmi ali pH, ki se razlikuje od fiziološkega pH intimnega predela.
 2. Dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki ali šibkost imunskega sistema.
 3. Jemanje nekaterih peroralnih kontraceptivov.
 4. Uporaba sintetičnega spodnjega perila in higienskih vložkov ali tamponov, ki ne omogočajo primernega zračenja.

Če vaš pH ni v zdravem območju, ste lahko bolj dovzetni za bakterijsko vaginozo, glivične okužbe in druge neprijetne spremembe (suha nožnica, dražeč občutek, …).

Za vzpostavitev pH intimnega področja in lajšanje teh simptomov je nujna uporaba ustreznih izdelkov za higieno in intimno nego, ki povrnejo fiziološki pH in tudi saprofitno floro genitalnega področja.

Za vsakodnevno intimno higieno žensk od adolescence in skozi celotno plodno fazo je treba iskati izdelek, ki spoštuje fiziološko ravnovesje zunanjega intimnega predela in ima pH med 3,5 in 4,5.

 

So vaše spodnje hlačke iz ustreznih naravnih materialov?

Vaše spodnje perilo naj bo izdelano iz kvalitetnih naravnih materialov (svila, volna, bambus, bombaž), da preprečite kopičenje odvečne vlage. Ta odvečna vlaga lahko povzroči prekomerno rast bakterij ali gliv, pa tudi okrepljen neprijeten vonj.

Najbolj kvaliteten material je svila. Svila je naravno hipoalergena in odporna na glivice, zato je idealna za tiste, ki imajo težave z zdravjem vaginalnega predela. Je lahka, zračna tkanina, zelo vpojna, absorbira znoj in se hitro suši.

Ko nosite podloge, vložke ali tampone, izbirajte bolj kvalitetne izdelke in jih menjajte vsakih nekaj ur. Pogosto menjavanje izdelkov pomeni manjšo izpostavljenost bakterijam.


Pomembna je tudi izbira primernega spodnjega perila.
 

Prehrana, ki vpliva na zdravo sluznico vaginalnega predela

Da bi vaše celice delovale po najboljših močeh, morate ohraniti splošno dobro zdravje.

Prehrana z visoko vsebnostjo prebiotikov in probiotikov lahko pomaga ohranjati rast vaših »dobrih« bakterij.

Probiotiki so pravzaprav koristne vrste bakterij in kvasovk, ki živijo v vašem telesu, zlasti v organih, kot so prebavni trakt, nožnica in koža. Njihova vloga je vzdrževati pravilno in zdravo delovanje teh organov. Včasih lahko probiotike jemljete kot dopolnila, ko vaš naravni mikrobiom ni v ravnovesju.

Probiotiki vsebujejo različne vrste mikroorganizmov, kot so kvasovke (Saccharomyces boulardii) in bakterije (kot so laktobacili, bifidobakterije). Mikroorganizmi (flora) se naravno nahajajo v želodcu, črevesju, vagini.

Nekatera stanja (kot je uporaba antibiotikov, potovanje) lahko spremenijo normalno ravnovesje bakterij/kvasovk. Probiotiki se uporabljajo za izboljšanje prebave in obnovo normalne flore.

Probiotiki so bili uporabljeni za zdravljenje težav s črevesjem (kot so driska, razdražljivo črevesje), ekcemi, vaginalne glivične okužbe, intoleranca za laktozo in okužbe sečil.

Pijte dovolj tekočin. Ohranjanje hidracije je še en način za ohranjanje najboljšega delovanja celic v telesu. Naše celice so večinoma sestavljene iz vode, zato lahko dehidracija povzroči upočasnjeno delovanje celic ali poveča stopnjo celične smrti.

 

Propolis in kolostrum v intimni negi

V intimnem milu so lahko dodane sestavine, ki naravno zavirajo razvoj bakterij, glivic in drugih patogenov. Učinkovine lahko delujejo preventivno, lahko pa tudi spodbujajo zdravljenje poškodovanih tkiv

Propolis in kolostrum spadata med najbolj učinkovita naravna protibakterijska in protiglivična sredstva v kozmetiki za intimno nego.

Propolis

Čebele pridobivajo propolis iz balzamične smole, ki prekriva poganjke in drevesno lubje. Je med najboljšimi naravnimi protibakterijskimi sredstvi, saj zavira razvoj bakterij in jih uničuje. Raziskave so dokazale, da lahko propolis zavira razvoj številnih vrst bakterij, bacilov, stafilokokov in streptokokov.

Je tudi uspešen antimikotik: onemogoča razvoj glivic in celi rane. Ob poškodbah spodbuja regeneracijo tkiv in zdravi prizadeta mesta, saj podpira absorpcijo C-vitamina.

Kolostrum 

Vsebuje veliko hranilnih snovi, protiteles, encimov in drugih učinkovin, ki spodbujajo rast povrhnjice (EGF), regeneracijo tkiv in naravno odpornost.

V stiku s poškodovano ali ranjeno povrhnjico in sluznico zavira razvoj patogenih mikroorganizmov in spodbuja regeneracijo tkiv ter celjenje poškodovanih, okuženih ali vnetih predelov.

Učinkovine pomirjajo, uničujejo bakterije in podpirajo zdravje sluznice; delujejo preventivno in spodbujajo zdravljenje poškodovanih tkiv; ohranjajo zdravo kožo in pozitivno učinkujejo na poškodovane predele povrhnjice ali sluznice.

 


 

5 osnovnih pravil za izbiro pravega mila za intimno nego

 1. Intimno milo naj bo namenjeno vsakodnevni intimni negi s pH med 3,5 in 4,5
 2. Bogato naj bo z aktivnimi učinkovinami, ki delujejo antibakterijsko in antimikotično (propolis, kolostrum, olja citrusov, ...)
 3. Delovanje naj bo nežno in pomirjajoče, da se ga lahko uporabi tudi večkrat dnevno
 4. Intimnim predelom naj vrača naravno ravnotežje in svežino
 5. Ima naj prijeten naravni vonj iz naravnih eteričnih olj (najbolje citrusov)

 

Kdaj posežemo po kremi za intimni predel?

Nega s kremo se priporoča ženskam v zrelih letih ter v vseh primerih, ko je sluznica suha in dehidrirana.

Dobra izbira je naraven proizvod, ki ustreza standardom živilskih izdelkov, vlaži in pomirja izsušen predel sluznice in je primerna za dnevno nego.

Fiziološki pH vsakega dela telesa je treba spoštovati in obnoviti, ko se spremeni.

Tako higienski in negovalni izdelki, ki se uporabljajo na koži in v intimnem predelu, ne morejo biti enaki, saj mora imeti izdelek pH združljiv s predelom telesa, kjer se namerava nanašati.

S pravilno nego lahko preprečimo nastanek pekočega ali srbečega občutka v intimnem predelu.

Vključite te nasvete za intimno higieno v svoje življenje, da bo vaša nožnica čista in zdrava, vi pa nasmejani in samozavestni.

Poglejte ponudbo na www.medivital.si in si zagotovite varne in kakovostne izdelke za zdravje vašega vaginalnega predela.