V zadnjih letih se ljudje vedno bolj zavedamo, kako nevarno je kopičenje strupov v telesu. Pogosto niti ne pomislimo, kako so nekateri izdelki lahko nevarni za naše zdravje. Zato moramo biti pri izbiri krem za telo, zobnih past, repelentov in vseh drugih izdelkov, ki jih nanašamo neposredno na kožo ali sluznico, zelo zahtevni.
Solimejev Protego sprej proti komarjem je na trgu prava uspešnica. Sestavljen je iz naravnih eteričnih olj geranije, citronele, nageljnovih žbic, limoninega evkaliptusa,  citronske verbene in indijske lipovke oz. neema.

 • Deluje takoj po nanosu
 • Sestava je popolnoma naravna
 • Ne pušča mastnih madežev
 • Brez umetnih barvil in konzervansov

Na voljo je tudi Protego v obliki gela, ki ga varno nanašate neposredno na kožo, saj so sestavine naravne in uporabniku prijetno dišeče.

Novost v Solimejevem spreju proti mrčesu Protego

V Protego sprej  je kot novost Roberto Solime, vrhunski fitoterapevt in fitokozmetolog dodal eterično olje VETIVER. Latinsko ime je Vetiveria zizanoides (L.).  Vonj vetiverja odganja tudi molje in termite.
Iz korenin pridobljeno eterično olje je sestavina mnogih znanih parfumov (tudi Chanel No. 5).  Ima močan zemeljski vonj ter bogato in eksotično aromo. 
Eterično olje vetiver je zelo dragoceno za lajšanje stresa.  Ljudem pomaga, da si opomorejo od čustvenih travm in šoka. Če v obdobju travm in šoka uživamo tudi Bachovo rešilno zdravilo (Bach 39), bo to dobro tako za telo kot tudi duha. Tudi naval komarjev je za marsikoga stres, zato nas bo ta vonj na koži tudi pomirjal. S svojo pomirjevalno lastnostjo lahko ob koncu dneva pomaga spodbuditi miren spanec.

Ker vonj vetiverja pomirja in uravnoveša, ga radi uporabljamo v mešanicah pri hiperaktivnosti, tesnobi, depresiji, nespečnosti, žalosti in psihični izčrpanosti.
Tudi pri pojavu jeze, razdražljivosti in preobčutljivosti bo uporaba vetiverjevega eteričnega olja odlična izbira. 

Pri topikalni uporabi so pomembne lastosti vetiverja uničevanje kužnih klic, pospeševanje prekrvavitve, pospeševanje celjenja ran in pomirjanje razdražene kože.

Katera Solimejeva eterična olja so še dodana v Protego spreju?


Geranija (Pelargonium graveolens): ima sladko-cvetni vonj. Dioskorid jo omenja v Materia medica, zaradi številnih zdravilnih lastnosti se je je prijelo ime »domači zdravnik«. Znana je kot naravni repelent, uporablja se tudi pri glivičnih in bakterijskih okužbah kože.

Citronela (Cymbopogon nardus): odlična je v boju proti mrčesju in glivicam, pri dermatozi ter ekcemih. S svojim prodornim, limoninim vonjem tonizira in dezodorira.

Limonin evkaliptus (Eucalyptus Citriodora): ima limonin vonj z lesno noto. Je izredno cenjeno zaradi antiseptičnega in protivnetnega delovanja. Iskan je tudi pri prehladih in težavah z dihali.

Citronska verbena (Lippia Citriodora): rastlina vsebuje flavonoide in majhno količino eteričnega olja, katerega glavna sestavina je citral. Ta daje citronki značilen vonj po limoni. Uporablja se tudi za poživljajoče in prijetno dišeče kopeli.

Nageljnove žbice (Eugenia Caryophyllus): uporablja se za uničevanje bakterij in virusov. Je znano sredstvo za blaženje bolečin na lokalni ravni. Hildegarda jih je priporočala pri naglušnosti, glavobolu in migrenah.

Indijska lipovka/neem (Melia Azadirachta): pravijo mu tudi čudež narave. V več kot 2000 let starih knjigah o ajurvedi je opisanih več kot sto načinov uporabe neema. Uspešno se uporablja tudi kot naraven insekticid. V repelentih je izredno dobrodošel.
Držite se aromaterapevtskih zapovedi!

Pri uporabi eteričnih olj v izdelkih in samostojno se je potrebno držati aromaterapevtskih zapovedi:

 • Uporabljajte samo kvalitetna eterična olja
 • Pred prvim aromaterapevtskim nanoson naredite test za ugotavljanje alergičnosti
 • Upoštevajte predpisane odmerke (za pravilne odmerke v Protegu spreju je poskrbel že fitoterapevt in fitokozmetolog Roberto Solime)
 • Nerazredčenih eteričnih olj ne nanašajte na kožo (v Protego spreju so eterična olja pravilno odmerjena)


Kaj pa če smo pozabili nanesti Protego sprej in nas je komar že pičil in nas na mestu pika neznosno srbi?

Po piku uporabimo Protego stik. Vsebuje eterična olja in amonijak, ki umirjajo srbenje in razkužujejo prizadeto mesto pika.
Protego stik za po piku komarjev in insektov je brez alkohola in konzervansov. Izdelan je na osnovi palminega olja, z dodanim guajjem, amonijakom, kafro in mentolom, z eteričnimi olji evkalipta, nageljnovih žbic, cejlonskega cimeta in vrtnega ognjiča.

 • Pomirja razdraženo kožo in jo hladi
 • Deluje takoj po nanosu
 • Primeren je tudi za najbolj občutljivo otroško kožo
 • Sestava je popolnoma naravna
 • Ne pušča mastnih madežev
 • Brez umetnih barvil in konzervansovKako zvečer zaščititi poletno omizje na terasi ali vhod v šotor?

S sprejem proti komarjem za okolico (zunanja uporaba) popršite okoli šotora, mize na terasi, še posebej blizu stoječe vode (tudi po jaških, podstavkih cvetličnih lončkov - povsod, kjer so morebitna gojišča komarjev).
Tipičen, karakterističen vonj je neprijeten insektom in hkrati neškodljiv za ljudi, živali in rastline.
Pomembne življenske odločitve

Pomembno je poznati razliko med dobrimi in slabimi izdelki, tudi repelenti.

Če boste v svoj vsakdan vključili preverjene visoko kvalitetne naravne izdelke kot npr. izdelke priznanega fitokozmetologa Solimeja, ste na varni strani.