Kako izboljšati kakovost spanca in pregnati nespečnost!

Vsakdo od nas se je že srečal s posledicami pomanjkanja spanja: od zaspanosti in slabe koncentracije do razdražljivosti in slabšega zdravja. Težave s spanjem lahko negativno vplivajo na vsakdanje življenje, zato je pomembno, da svojemu telesu zagotovimo dovolj časa za kakovosten počitek.

Nasveti za dobro spanje v nadaljevanju članka vam lahko polepšajo dneve in noči.
 

5 razlogov, zakaj bi morali posvetiti več pozornosti zdravemu spancu

  1. Dobro spanje izboljša splošno zdravje - med spanjem se telo obnavlja. Pravilen spanec in mirne noči so ključnega pomena za krepitev imunskega sistema, uravnavanje presnove in zmanjšanje tveganja za kronične bolezni, kot so srčne bolezni in sladkorna bolezen.
  2. Spanje brez prekinitev poveča kognitivne sposobnosti - spanje igra ključno vlogo pri kognitivnih funkcijah, kot so učenje, spomin, koncentracija in sprejemanje odločitev. Dovolj spanja lahko izboljša vašo sposobnost učenja in boljše delovanje možganov.
  3. Dober bioritem spanja spodbuja čustveno blagostanje - pomanjkanje spanja lahko povzroči razdražljivost, anksioznost in depresijo. Dovolj spanja pa lahko izboljša razpoloženje, zmanjša stres in poveča občutek blagostanja.
  4. Pomaga pri ohranjanju zdrave teže - nepravilen spanec lahko vpliva na hormone, ki uravnavajo apetit, kar lahko vodi v povečanje telesne mase. Reden in kakovosten spanec lahko pomaga uravnavati apetit in ohranjati zdravo težo.
  5. Lepotni spanec - med spanjem se koža obnavlja. Uporaba kakovostnih izdelkov za nego kože kot so izdelki s kolostrumom, med spanjem lahko dodatno izboljša videz kože, saj pomaga v boju proti staranju, hidrira in obnavlja kožo.

 

prehranska dopolnila za boljši spanec

 

5 razlogov za slab spanec

  1. Stres in anksioznost - misli, skrbi in napetosti lahko otežijo spanje in povzročijo nemiren spanec.
  2. Slabe spalne navade - pomanjkanje redne spalne rutine, pretirana izpostavljenost svetlobi iz zaslonov naprav, uživanje kofeina ali alkohola pred spanjem ter pretirano uživanje hrane lahko prispeva k težavam s spanjem.
  3. Okoljski dejavniki - neprimerni spalni pogoji, kot so hrup, temperatura, neudobna postelja ali preveč svetla ali temna soba, lahko motijo spanje.
  4. Fizične težave - težave, kot so bolečine v telesu, težave z dihanjem, alergije ali bolezni, lahko motijo spanje.
  5. Prebavne težave - preobilni obroki ali težka hrana lahko povzročijo neprijetnosti, kot so zgaga ali nelagodje, ki lahko ovirajo kakovosten spanec.

 

naravno pomoč za nespečnost

 

Naravne rešitve in prehranska dopolnila za pomoč pri spanju

 

Melatonin

Je hormon, ki ga izloča telo in je ključen za uravnavanje cikla spanja in budnosti ter zagotavljanje zdravega spanca.

Kako deluje?

Melatonin se izloča v temi in signalizira telesu, da je čas za spanje. Pomaga tudi uravnavati druge biološke funkcije, povezane s spanjem. Melatonin je ena izmed najbolj učinkovitih in najbolj priljubljenih naravnih rešitev za pomoč pri spanju.

 

L-Triptofan

L-Triptofan je esencialna aminokislina, ki je predhodnica serotonina, nevrotransmiterja, ki pomaga uravnavati razpoloženje, spanec in apetit.

 Kako deluje?

L-Triptofan se pretvori v serotonin, ki se nato pretvori v melatonin, hormon, ki je ključen za uravnavanje cikla spanja in budnosti. Ko iščemo prehranska dopolnila z melatoninom, je pomembno, da le-ta vsebujejo tudi L-Triptofan.

 

Baldrijan ali zdravilna špajka (Valeriana officinalis L.

Baldrijan je zelišče, ki se tradicionalno uporablja za lajšanje nespečnosti in izboljšanje kakovosti spanca. 

Kako deluje?

Vsebuje spojine, imenovane valepotriati, ki pomagajo sprostiti mišice in pomirjajo živčni sistem, kar olajša zaspanost. 

 

Navadna medena detelja (Melilotus officinalis (L.) Pall.

Navadna medena detelja je zelišče, ki ima pomirjujoče lastnosti in lahko pomaga pri lajšanju nespečnosti ter izboljšanju spanja.

Kako deluje?

Vsebuje kumarin, spojino, ki pomaga sprostiti mišice in pomirja živčni sistem, kar olajša spanje.

        

Zlati kalifornijski mak (Eschscholzia californica Cham.

Je zelišče, ki se tradicionalno uporablja za lajšanje nespečnosti in izboljšanje kakovosti spanca.

Kako deluje?

Vsebuje alkaloidne spojine, kot je protopin, ki pomirjajo živčni sistem in lajšajo stres, kar lahko pomaga pri lajšanju nespečnosti.

 

Sinergija vseh teh sestavin lahko izboljša kakovost spanja tako, da pomirja živčni sistem, sprošča mišice in uravnava naravne biološke ritme telesa. Eden izmed boljših produktov na trgu je Solimejev Relax Notte, ki ponuja uravnovešeno kombinacijo vseh teh učinkovin.

 

kako do dobrega spanca?


 

Zanimivost: ob kateri uri ponoči se zbujate?

 
Glede na Tradicionalno kitajsko medicino (TKM), obstaja prepričanje, da je naš spanec povezan z delovanjem organov v telesu ob določenih urah ponoči. Vsaki dve uri je drug organ bodisi v svojem optimanlnem delovanju ali na najnižji stopnji aktivnosti oziroma v času počitka, podobno kot plima in oseka v oceanu.

 

melatonin za boljše spanje

 

Po TKM lahko težave s spanjem in prebujanje v določenih urah ponoči kažejo na težave z določenimi organi:
 
23:00 - 01:00: spanje, ki je moteno v teh urah, lahko kaže na težave z žolčnikom ali prebavili. Žolčnik je odgovoren za shranjevanje in izločanje žolča, ki se uporablja za razgradnjo maščob. Če ima vaš žolčnik težave pri obdelavi mastnega obroka, se lahko znajdete budni in se med tem časom počutite nemirno ali nelagodno.

01:00 - 03:00: moteno spanje v tem času lahko nakazuje težave z jetri. To je čas, ko je organski sistem jeter v svojem vrhuncu. Osnovna funkcija jeter je shranjevanje, čiščenje in razstrupljanje krvi. Čustva, povezana z jetri, so jeza, lahko tudi zamera, frustracija in bes.

03:00 - 05:00: težave s spanjem v teh urah lahko kažejo na težave s pljuči, kot so astma ali alergije. Pljuča so povezana tudi s čustvom žalosti. Pogosto se ljudje, ki žalujejo, znajdejo budni ob tem času, saj je žalost čustvo, povezano s pljuči.

05:00 - 07:00: spanje, ki je moteno v teh urah, je lahko povezano s težavami s prebavnim traktom, kot so zaprtje ali driska. Debelo črevo je povezano z odpuščanjem.

Razumevanje vzrokov za motnje spanja lahko pomaga pri iskanju ustreznih rešitev za izboljšanje kakovosti spanca in splošnega zdravja.

Če se pogosto zbujamo od istih urah, raziščimo staneje organa, ki je aktiven v tem času. Poglejmo tudi, kateri zobje so povezani s katerim organom, saj lahko težave izvirajo tudi v ustni votlini.

 

slab spanec in nespečnost

 

"Spanec je boljši kot žganec"

Zagotavljanje kakovostnega spanca je ključno za naše splošno zdravje in dobro počutje.

Sreča, energija in produktivnost so tesno povezani s kakovostjo našega spanca.

Z naravnimi metodami in pristopi lahko obnovimo vitalnost in notranji mir.

 

Ne pozabimo, da je vsak korak, ki ga naredimo k izboljšanju našega spanca, korak proti bolj srečnemu in izpolnjenemu življenju. Zavedajmo se moči narave in ji dovolimo, da nas popelje na pot k mirnim in osvežujočim nočem.

Zdaj, ko ste odkrili moč naravnih metod za izboljšanje kakovosti spanja, je čas, da stopite korak naprej k bolj mirnim nočem in bolj energičnim dnevom.

Začnite vsako jutro polni energije in pripravljeni na nov dan - vaše telo vam bo hvaležno!