Kaj je vitamin D?

O vitaminu D se pred leti še ni govorilo. Znanstveniki so ga klasificirali med vitamine, vendar to v resnici ni. Je prohormon, ki se v ledvicah pretvori v hormone. Vitaminov človeško telo ne more proizvajati, vitamin D pa se v telesu proizvaja med izpostavljanjem sončnim žarkom. D vitaminu rečemo tudi sončni vitamin. S hrano ga dobimo zelo malo. V telesu skoraj ni kemičnega procesa, na katerega vitamin D ne bi vplival.
Za kaj je D vitamin pomemben?

Ob pojavu rahitisa so znanstveniki začeli razumevati pomen sončne svetlobe in D vitamina.
Manj kot se izpostavljamo soncu, več vitamina D je potrebno zaužiti kot prehransko dopolnilo. Povprečen človek danes na soncu preživi veliko manj ur kot njegovi predniki.
Delo na polju smo zamenjali za delo v pisarnah in tovarnah. Tudi poleti se zaradi strahu pred opeklinami izogibamo sončenju v času, ki je najbolj koristen za pridobivanje D vitamina.
Posledica te velike spremembe življenjskega stila je, da je delež tega vitamina v telesu čedalje nižji.
Pomemben je za asimilacijo kalcija in omogoča delovanje številnih fizioloških procesov. Pomanjkanje vitamina D poveča tveganja za mnoge bolezni.
Mnoge raziskave kažejo, da imajo osebe, ki so zbolele za hudimi boleznimi (kot so diabetes, multipla skleroza, nekateri tumorji,…) običajno zelo nizko raven vitamina D.
Vitamin D omogoča močne kosti in skupaj s kalcijem normalno rast. Najpomembnejši funkciji vitamina D sta vzdrževanje normalne koncentracije kalcija in fosforja ter povečevanje njune absorbcije v črevesju. Če ga primanjkuje, primanjkuje tudi kalcija. Kalcij ne sodeluje le pri vzdrževanju zdravja kosti in mišic, temveč sodeluje tudi pri uravnavanju celične delitve.

D vitamin je pomemben tudi za mišice, srce in ožilje, saj pripomore k aktivaciji serije genov v DNK, ki omogoča tvorjenje esencialnih beljakovin in aktivacijo ključnih fizioloških mehanizmov (npr. imunski sistem).
Regulacija imunskega odziva poteka preko limfocitov T in antigen prezentirajočih celic.
Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je za uporabo na označbah živil, ki so dober vir vitamina D, odobrila naslednje zdravstvene trditve:

 • prispeva k normalni absorbciji/uporabi kalcija in fosforja
 • prispeva k normalni ravni kalcija v krvi
 • prispeva k ohranjanju zdravih kosti
 • prispeva k delovanju mišic
 • prispeva k ohranjanju zdravih zob
 • prispeva k delovanju imunskega sistema
 • ima vlogo pri delitvi celic


Kdaj posumimo na pomanjkanje D vitamina v telesu?


 • rahitis, osteomalacija, osteoporoza
 • rakave bolezni
 • avtoimunske bolezni (diabetes tipa 1, multipla skleroza, revmatoidni artritis, sistemski lupus eritematosus, luskavica)
 • bolezni srca in ožilja (visok krvni tlak, popuščanje srca, bolezni krvnih žil)
 • diabetes tipa 2
 • nevrodegenerativne bolezni (demence, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen)
 • zapleti v nosečnosti (preeklampsija, nosečniški diabetes)
 • pogoste akutne respiratorne bolezni
 • atopični dermatitis
 • črevesne vnetne bolezni

Oblike vitamina D


Obstaja več oblik vitamina D, vendar sta glavni obliki D2 in D3.
D2 imenujemo tudi ergokalciferol, D3 pa holekaliferol.
Vitamin sintetizirajo nekatere rastline pod vplivom sončnih žarkov. Lahko se ga proizvede tudi sintetično. Je manj učinkovit pri višanju ravni D vitamina v človeškem telesu, ker ga telo ne more popolnoma izkoristiti.
Vitamin D3 je večinoma človeškega ali živalskega izvora. To obliko tvori človeško telo, ko je izpostavljeno sončnim, še posebej UV žarkom. D3 obliko tvori tudi islandski lišaj, katerega lahko na trgu zasledimo kot veganski D3 izdelek.
Vitamin D3 je najbolj uporaben in tudi iskan za višanje ravni D vitamina v telesu.
D3 se nahaja v različnih oblikah in koncentracijah. Izbrati vodno obliko ali oljno?
Ker je v maščobi topen vitamin, ga raje izberemo v oljni raztopini. V preparatih vitamina D, ki jih najdemo na tržišču, se lahko znajdejo tudi  konzervansi in pomožne snovi, ki lahko slabijo organizem.
Oljna raztopina sama po sebi služi kot konzervans in je bolj iskana na trgu.
Tudi oljna raztopina D vitamina ima različne vrste olja.  Vegetarijanci in vegani dajejo prednost lanenemu olju, ker gre za rastlinski vir omega-3 maščobnih kislin.
Na podlagi študij vitamin D v kombinaciji z omega 3 maščobnimi kislinami (vsebuje jih laneno olje) kontrolira sintezo serotonina (hormon sreče) v telesu in njegovo delovanje.


Koliko vitamina D se priporoča?


V preteklosti so se priporočila spreminjala in povečevala, razlikujejo pa se tudi med državami. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) priporoča naslednje odmerke: za otroke (starejše od enega leta), mladostnike, odrasle in nosečnice 15 µg/dan, za dojenčke (stare med 7 in 11 mesecev) pa 10 µg/dan.
Mnenje strokovnjakov je, da so priporočila zastarela, saj priporočeni vnosi ne dajejo dovoljšnega rezultata, ker se je, kot je navedeno v uvodu, močno spremenil življenjski slog prebivalstva.
Vnos vitamina D je izražen kot holekalciferol (1 μg holekalciferola = 40 IE vitamina D).
Solime D3 vitamin doziramo s kapalko. 1 kapljica vsebuje 10 µg vitamina D3, kar zadostuje kot priporočena doza za dojenčke. Največji dovoljen odmerek za odrasle je 5 kapljic, kar pomeni 50 μg D3/dan. Višje odmerke nam lahko priporoči zdravnik.