Menopavza, to naravno obdobje v življenju vsake ženske, prinaša s seboj tako fizične kot čustvene izzive. Hormonske spremembe lahko vodijo do simptomov, kot so vročinski oblivi, nočno potenje, nespečnost, razdražljivost in še več.

Kljub temu pa menopavza ni nekaj, česar bi se morale bati. Obstajajo naravne rešitve, ki vam lahko pomagajo obvladati te težave in se soočiti s tem obdobjem brez nepotrebnih skrbi.

1. Kaj je menopavza in kako vpliva na žensko počutje?

Menopavza je naravni prehod, pri katerem žensko telo preneha proizvajati dovolj estrogena in progesterona. Ta sprememba hormonov ima lahko širok spekter vplivov na počutje žensk. Najpogostejši simptomi, ki se pojavljajo v menopavzi:

  • Vročinski oblivi: nagli valovi toplote, ki se lahko pojavijo kadarkoli in povzročijo znojenje in nelagodje.
  • Nočno potenje: vročinski oblivi, ki se pojavijo med spanjem in lahko motijo kakovosten počitek.
  • Nespečnost: težave z zaspanostjo ali spanjem, ki so pogosto povezane z nihanjem hormonov.
  • Razdražljivost in depresija: hormonske spremembe lahko vplivajo na razpoloženje in povzročijo občutke razdražljivosti ali žalosti.
  • Spremembe na koži in lasišču: menopavza lahko vpliva na kožo in lase, kar povzroča suho kožo, izgubo elastičnosti in tanjše lase.
  • Spremembe telesne teže: hormonske spremembe lahko prispevajo k pridobivanju teže, še posebej v predelu trebuha.


  2. 4 nasveti za boj pri simptomih menopavze

  Srečanje z menopavzo ni prepuščeno le usodi. Obstajajo številne naravne rešitve, ki lahko pomagajo ublažiti simptome menopavze in izboljšajo kakovost življenja. Za nasvete o intimni negi v času menopavze preverite naš zadnji blog prispevek.

  Tu je nekaj koristnih nasvetov:
  1. uravnotežena prehrana: uživanje zdrave prehrane z veliko sadja, zelenjave in celih žit lahko pomaga uravnavati hormone in ohranjati zdravo telesno težo.


  2. redna vadba: telesna aktivnost je ključna za nadzor teže in izboljšanje počutja. Prav tako pomaga pri obvladovanju stresa.


  3. naravna prehranska dopolnila: uporaba naravnih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo sestavine, kot so navadna konopljika, kitajska angelika, kudzu, žajbelj in divji jam, lahko pomaga uravnotežiti hormone in ublažiti simptome menopavze.


   sprostitvene tehnike: vadba joge, meditacija in globoko dihanje lahko pomagajo zmanjšati stres in izboljšati spanec.

   • 3. Donna piu: naravna podpora pri menopavzi

    Na koncu želimo omeniti izdelek Donna Piu, ki ga imamo na voljo v Medivitalu. Ta izdelek združuje moč naravnih sestavin, ki so znane po svoji sposobnosti za lajšanje simptomov menopavze. Ključne sestavine izdelka Donna Piu so:

      • navadna konopljika: je rastlina, ki se že stoletja uporablja za uravnavanje hormonskega ravnovesja pri ženskah. Pomaga zmanjšati vročinske oblive, nespečnost in razdražljivost, kar so pogosti simptomi menopavze.
      • kitajska angelika: je znana po svoji vlogi pri podpori ženskemu počutju. Pomaga uravnavati hormonsko ravnovesje, kar lahko pomaga pri lajšanju simptomov menopavze, kot sta nočno potenje in nespečnost.
      • Kudzu: je rastlina, ki se že dolgo uporablja v tradicionalni medicini za obvladovanje stresa. V menopavzi lahko pomaga pri sproščanju napetosti in izboljšanju duševnega počutja.
      • žajbelj: je znan po svoji sposobnosti za zmanjšanje vročinskih oblivov, nočnega potenja in razdražljivosti. Pomaga tudi pri ohranjanju lepe kože.
      • divji jam: je rastlina, ki lahko pomaga pri ohranjanju naravne ravni kolagena in elastina v koži, kar je pomembno za ohranjanje elastičnosti kože med menopavzo.

  Donna Piu je posebej zasnovana za celostno podporo ženskam v menopavzi. Naravne sestavine v izdelku lahko pomagajo ublažiti simptome menopavze in izboljšati splošno počutje. Izdelek je oblikovan za ženske, ki iščejo naravno alternativo za obvladovanje simptomov menopavze, pri čemer upošteva potrebe in želje sodobnih žensk.