Aloe vera je zdravilna rastlina iz družine zlatokorenovk (Asphodelaceae). Je rozetasta brezstebelna rastlina, ima približno 20 mesnatih, debelih listov, dolgih okrog 50 cm. Na robu in na spodnji strani imajo listi bodice.

Socvetje je visoko 60-90 cm, z belimi listi cvetnega venca in rumeno rdečimi cvetovi. Aloe je rod, ki vsebuje več kot 560 različnih vrst.

Najbolj znana vrsta je Aloe vera ali "prava aloja". Tak vzdevek je dobila, ker se jo goji kot standardni vir za različne farmacevtske namene. 

 

Učinki rastline Aloe vera so znani že tisočletja.

 

Že Aleksander Veliki je poznal zdravilne učinkovine soka Aloe vere, ki blagodejno vpliva pri opeklinah (tudi sončnih opeklinah in ranah). Omenja se jo tudi v zvezi z zniževanjem sladkorja v krvi ter pri celjenju odprtih kožnih ran diabetikov.

Raziskave pa kažejo, da Aloe rastlina, predvsem Aloe Arborescens, pripomore k aktivaciji imunskega sistema


Od kod izvira Aloe?


Prvotno je veljajo, da Aloe izvira iz tropske in južne Afrike, Madagaskarja, Jordanije, Arabskega polotoka in različnih otokov v Indijskem oceanu (Mavricijus, Komori itd.).

Sodobne raziskave nakazujejo, da Aloe Vera izvira z Arabskega polotoka. Tam so podnebne razmere izredno vroče in suhe.

Nekaj vrst se je naturaliziralo tudi v drugih regijah (Sredozemlje, Indija, Avstralija, Severna in Južna Amerika, Havajski otoki itd.).

 

Kaj je najbolj hranljivo pri Aloe veri

 

Za izdelke iz prave aloje se uporabljajo njeni mesnati listi. List ima na površini sloj vosku podobne snovi, ki ga ščiti pred izsuševanjem. Pod povrhnjico je plast podolgastih celic zelene barve, kjer teče fotosinteza. V sredini lista je mehko tkivo, ki ga sestavljajo velike celice s tankimi stenami. To tkivo služi rastlini kot rezerva vode, hranilnih snovi in encimov. Pri predelavi se iz sredice listov pridobiva aloe gel.

Najbolj znana aktivna snov Aloe je acemanan, ki spada v družino polisaharidov.

Aloe vsebuje veliko mineralov, vitaminov in drugih snovi. Med njimi je tudi salicilna kislina, kakršna je v aspirinu. Precej je kalcija, natrija in kalija, nekaj pa tudi mangana, železa, selena, cinka in magnezija.

Pomembna sestavina gela in soka, ki se pridobiva iz gela so vitamini - A, E, C in tudi vitamin D. 

Aloe je odličen čistilec za telo, saj to prehransko dopolnilo pomaga pri:

  • Odstranjevanju odpadnih in za telo škodljivih snovi, 
  • Je zaveznik prebavnega sistema,
  • Uravnava črevesni tranzit in delovanje pH, 
  • Spodbuja rast črevesne bakterijske flore, 
  • Preprečuje škodljive učinke, pri katerih bi se lahko razvile škodljive bakterije in kvasovke debelega črevesa, ter izločanju nepotrebnih sestavin. 
  • Pomirja in mehča sluznice prebavil, 
  • Spodbuja dobro počutje in funkcionalnost prebavnega sistema tako, da ustvari zaščitni film na stenah želodca in črevesja.

 

Značilni mesnati listi z gelom Aloe vera.

 

Poznate razliko med Aloe vero in Aloe arborescens?

Najbolj prepoznavna sestavina Aloe rastline je gel, ki ga Aloa Arborescens vsebuje nekoliko manj kot njena sestra Aloe Barbadensis Miller (Aloe Vera) vendar se je izkazalo, da je Aloe Arborescens fitoterapevtsko bogatejša.


Izognite se “skurjeni” aloji na prodajnih policah 

Najbolj varno bo, da na prodajnih policah poiščete Aloe vera sok ali Aloe arborescens sok v obliki pulpe.

Nekatere proizvodne prakse namreč za izdelavo alojinega soka uporabljajo alojo v prahu. Iz ene kile prahu izdelajo 200 litrov alojinega soka.

Tak sok je v očeh fitoterapevtov manj učinkovit, saj toplotni postopki sušenja rastlin na visokih temperaturah uničijo DNK rastline. 

 

Pozitivni učinki Aloe vere 

 

Spoznajte mnoge pozitivne učinke Aloe vere na naše zdravje! 

 

Vsebuje veliko protivnetnih učinkovin

Čisti Aloe vera gel se odlikuje z močnim protivnetnim in protibolečinskim delovanjem, tako ob nanosu na kožo, kot ob zaužitju. 

Za protivnetno delovaje poskrbi encim bradikinaza. Ta zaustavlja snovi, ki sprožajo procese, značilne za vnetja (povečano prepustnost in razširitev žil, pordelost, otekline, bolečino). 

Rastlinski steroidi v gelu, še posebej lupeol, pomirjajo vneta tkiva. 

Magnezijev laktat zavira nastajanje histamina in aloctin, ki je domnevno odgovoren za zmanjšanje edemov, oteklin in vnetnih procesov v sklepih. 


Zelišče za temeljiti detox

Nekatere rastline so zelo uspešne pri prečiščevanju organov

Aloja je prava zaveznica našega črevesja. Pri zaprtju si poleg indijskega trpotca ali psiliuma in dobrih prebiotikov s probiotiki v prehrano uvedimo tudi alojin sok. 


Aloja in med v boju proti aknam in opeklinam

Alojin gel ublaži pordelost in draženje. Nepogrešljiv je pri negi opeklin. Uporabljamo ga tudi ob hujšem vnetju, pri luskavici. 

Ker ima izjemno sposobnost zadrževanja vlage, preprečuje, da bi se koža prekomerno izsušila. 

Acemanan v gelu je ena najdragocenejših sestavin, spodbuja proizvodnjo kolagena, ki vpliva na ohranjanje prožne in napete povrhnjice, vpliva na zmanjšano nastajanje gub in upočasnjeno staranje tkiv. 

Gel vpliva tudi na lajšanje bolečin pri urezninah in opeklinah, saj navlaži kožo ter spodbudi celjenje in obnovo hidrolipidnega filma kože.

 

 Sok s pulpo Aloe vera je blagodejen za našo prebavo.

 

Pomirja vnetje želodca in črevesnih sluznic

Skupno gastritisu in razdražljivemu debelemu črevesju je vnetje, ki poškoduje sluznico. 

Čisti sok aloe zaradi z veliko vsebnostjo sluzi deluje mehčalno in zaščitno učinkov zelo hitro blaži vnetja na prebavni poti. 

Blagodejno vpliva na črevesne bakterije in varuje sluznico pred bolečinami, ki so značilne pri vnetju v želodcu in na refluks. 

Učinkovanje Aloe je še uspešnejše, če jo zaužijemo s sladkim korenom in kolostrumom, ki vplivata na vneto sluznico. 

Zaužijemo čisti sok Aloe v pulpi (z odstranjenim aloinom, ki lahko draži in deluje odvajalno). Pijemo ga trikrat na dan po nekaj žlic, razredčenega v vodi ali soku.


Pomladite svojo kožo  z aloe vera gelom in kolostrumom

Gel aloe vere lahko nanesete neposredno na kožo, da zagotovite vlago, lajšate poškodbe pri manjših urezninah ali ranah, pri sončnih opeklinah in razdraženi koži.


Izberite kvalitetne izdelke


Pred nakupom dobro preverite, od kod je aloja in kako jo predelujejo. 

Na trgu je veliko izdelkov, vendar se po kvaliteti močno razlikujejo. Slabša, kot je kvaliteta, manjša je učinkovitost. 

Najboljši aloe vera sok pridobivajo iz rastlin, zraslih v nasadih, kjer liste obdelujejo ročno in brez pasterizacije ali drugih invazivnih postopkov. 

Preverite tudi, kako dolge so transportne poti. 

Izjemno pomembno je tudi, ali je sok narejen iz prahu ali celo razredčen z vodo. 

Kupite sok v pulpi, če je le mogoče s čim krajšimi transportnimi potmi, narejen iz rastline aloe, ki jo je vroče sonce močno preizkušalo. 

  Izberite le kvalitetne izdelke z Aloe vero!

 Aloe vera in Aloe arborescens sok proizvajalca Vonderweid

Od leta 1997 podjetje Vonderweid na Siciliji goji Aloe Arborescens in aloe Vero z ekološkimi metodami.

Rastline rastejo na njihovi plantaži pod sicilijanskim soncem. Ekosistem, v katerem se nahajajo, je ključnega pomena za zagotovitev živahne in kakovostne rasti rastline.

Pridelovalci skrbijo za bujno rast rastlin. Ko dozorijo, izberejo in ročno poberejo liste ter jih previdno ločijo od matičnih rastlin.

Liste uporabljajo sveže. Proizvodnja večine izdelkov poteka tedensko, da se zagotovi svežina izdelkov.

Čisti sok s pulpo Aloe Arborescens je pridobljen samo iz osrednjih delov sveže odrezanega in olupljenega lista, iz zdrave rastline, stare vsaj 5 let.

Dobljen sok s pulpo je pakiran brez pasterizacije, obsevanja, koncentracije ali drugih invazivnih postopkov.

Glede na vrsto izdelka se listi v laboratorijih različno obdelujejo: vse formulacije natančno sledijo standardom HACCP in ekološkim predpisom, kar zagotavlja kakovost in varnost končnega izdelka. Izdelki, ki se prodajajo v steklenicah, ne vsebujejo konzervansov.  Od leta 2015 uporabljajo visokotlačno obdelavo, inovativen postopek, ki omogoča zmanjšanje obremenitve bakterij, hkrati pa ohranja organoleptične in hranilne lastnosti izdelkov.

Zdravilna Aloe vera je čudovita rastlina, ki ima številne raznolike blagodejne učinke na naše zdravje, vendar pa moramo za optimalno delovanje poseči po kvalitetnih, preverjenih izdelkih. Pobrskajte po spletnih policah trgovine Medivital  in poiščite izdelke Aloe vera!