Meni
Vaša košarica

Pegasti badelj - Solime, 100g

Pegasti badelj ( Semena za čaj)
Pegasti badelj ( Semena za čaj)
Pegasti badelj ( Semena za čaj)
Pegasti badelj ( Semena za čaj)
Pegasti badelj ( Semena za čaj)
Pegasti badelj ( Semena za čaj)
Pegasti badelj - Solime, 100g
6.14€
Brez DDV: 5.61€
 • Zaloga: Na zalogi
 • Za zdravljenje se uporabljajo plodovi rastline.
 • Uživanje se priporoča za krepitev jeter, pri motnjah delovanja jeter in zamaščenih jetrih, pri uživanju alkohola, zdravil ter ob izpostavljenosti organskim topilom.
 • Plodovi vsebujejo silimarin, ki je odgovoren za večino zdravilnih učinkov.
 • Njegovo delovanje je dobro raziskano, učinkovitost je potrjena s kliničnimi raziskavami.
 • Visokokakovostni izdelki Solime so brez pesticidov in drugih škodljivih sestavin.
 • Primerno za vegane in vegetarijance.
 • Pakirano v kontrolirani atmosferi, ki podaljša uporabnost živila in ob tem ohrani njegovo kakovost.PEGASTI BADELJ - SEME (Silybum marianum)


Pegasti badelj spada v družino nebinovk (Asteraceae). Ljudska imena so bodeča neža, ostropec, bodika, bodečnica. Rastlina ima velike zelene liste, ki jih krasijo bele lise. Listi so nazobčani in imajo ob robovih trne. Na koncu stebla je socvetje vijolične brave.

Ima pegasti badelj semena? Oblika plodov nas lahko zavede, saj se v notranjosti plodu nahaja le po eno seme in ga težko opazimo, ker zraste z oplodjem. Takemu semenu rečemo rožka.

Pegasti badelj ima plodove, ki jih uporabljamo za uživanje v obliki čajev, izvlečkov, v tinkturah in kapsulah.

Temno rjavi plodovi se razvijejo iz oplojenih cvetov, imajo trdo lupino in so dolgi okrog 6 mm.


Učinkovine in delovanje

Najbolj osnovna in razširjena oblika naravne uporabe je v obliki plodov (imajo videz semen), ki vsebujejo siliamrin ter imajo rahel vonj po kakavu. Iz njih si lahko pripravljamo čaj ali pa jih dodamo drugim čajnim mešanicam.

Poleg silimarina vsebuje plod tudi flavonoide (kvercetin, kemferol, apigenin, itd.).

Silimarin

V plodu je do 3% silimarina, to je zmes flavonoidnih spojin, med katerimi so najpomembnejše silibin, silikristin in silidianin.

Silimarin je v vodi slabo topen, zato se priporoča zaužitje s prehrano, ki vsebuje maščobe.

Je zelo varen, saj se v telesu ne kopiči. Preko žolča se izloči iz telesa.

Pegasti badelj pomaga okrepiti tudi membrano celic, ki posledično postane manj prepustna za strupe in druge škodljive snovi.


Pegasti badelj in jetra

Pegasti badelj se pogosto uporablja za lajšanje težav pri boleznih jeter. Učinkovine v plodu pegastega badlja so poleg silimarina tudi antioksidanti, ki varujejo pred prostimi radikali.

Pripravki iz pegastega badlja podpirajo presnovo maščob v jetrih in jih ščitijo pred toksini.

Silimarin ščiti jetrne celice s številnimi mehanizmi. Stabilizira prepustnost membrane z zaviranjem peroksidacije lipidov in s tem pomaga jetrom vzdrževati raven lastnega zaščitnega antioksidanta glutationa.

Poškodbe jeter, ki jih povzroči alkoholna ciroza ali ogljikov tetraklorid, povzročajo maščobno infiltracijo v jetrnih celicah. Etanol vodi do kopičenja maščobe v jetrih (hiperlipidemija) in povzroči cirozo jeter.

Povišan holesterol in zmaščena jetra

Povišan holesterol je v večini primerov povezan z jetri in krvnim obtokom. Pegasti badelj spada med rastline, ki lahko pomagajo izboljšati delovanje jeter in pretočnost krvi.

Prav semena pegastega badlja se v ta namen uporabljajo najpogosteje v kombinaciji drugih prepravkov (tinktura artičoke, česen, listi oljke, japonski dresnik) za pripravo zeliščnega čaja.

Z uživanjem čaja iz semen pegastega badlja pirpomoremo k razgradnji strupov in težje razgradljivih snovi v jetrih. Pozitivno vpliva tudi na delovanje presnove. Hrana se bolje in hitreje prebavi.

Semena pegastega badlja se priporoča vsem, ki imajo zamaščena jetra, holesterol, previsokko telesno težo ali pogosto uživajo težko, mastno hrano. Nezdravi načini prehranjevanja in uživanje alkoholnih pijač močneje obremenjuje jetra, zato se priporoča uživanje čimbolj sveže mletih semen v čaju.

Bolezen brezalkoholnih zamaščenih jeter je stanje, pri kateri pride do prekomernega kopičenja maščobe v jetrih, ki ni posledica uživanja alkohola. Običajno je potrebna sprememba življenjskega sloga in zeliščna podpora jetrom.

6 zdravih navad za preprečevanje zamaščenih jeter:

 1. Ohranjajte zdravo težo: izguba teže in vzdrževanje zdrave teže z redno vadbo in uravnoteženo prehrano lahko zmanjša kopičenje maščobe v jetrih.
 2. Jejte zdravo prehrano: prehrana, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave, celic zrn, pustih beljakovin in zdravih maščob, lahko pomaga zmanjšati vnetje in izboljšati zdravje jeter. Izogibajte se hrani z visoko vsebnostjo sladkorja, nasičenih maščob in predelani hrani.
 3. Redno telovadite: redna vadba lahko pomaga izboljšati delovanje jeter zmanjša vnetje. Prizadevajte si za vsaj 30 minut zmerno intenzivne vadbe dnevno.
 4. Obvladajte osnovne bolezni: stanja, kot so visok krvni tlak, visok holesterol in sladkorna bolezen tipa 2, lahko prispevajo k bolezni zmaščenih jeter. Obvladovanje teh stanj lahko izboljša zdravje jeter.
 5. Izogibajte se alkoholu: že majhne količine alkohola lahko prispevajo k poškodbam jeter pri ljudeh z boleznijo maščobnih jeter. Pomembno je, da se alkoholu popolnoma izognete ali ga omejite na zmerne količine, če imate zamaščena jetra.
 6. Razmislite o dodatkih: nekateri dodatki, kot so vitamin E, pripravki iz artičoke, korenin regrata in pegastega badlja, lahko pomagajo izboljšati delovanje jeter.


Silimarin deluje kot lovilec prostih radikalov in modulira encime, povezane z razvojem celičnih poškodb, fibroze in ciroze. Te hepatoprotektivne učinke so opazili v kliničnih študijah pri bolnikih z alkoholno ali brezalkoholno maščobno boleznijo jeter, vključno z bolniki s cirozo.


Najbolj pogosta vprašanja

Ali je pegasti badelj varen za uporabo?

Pegasti badelj na splošno velja za varnega za večino ljudi, če ga uporabljajo po navodilih. Tako kot pri vsakem dodatku ali zdravilu lahko obstajajo posamezniki, ki bi se morali izogibati uporabi pegastega badlja ali pa ga uporabljati previdno. Previdne naj bodo osebe, ki so alergični na rastline iz družine nebinovk.

Kako deluje v telesu?

Pegasti badelj vsebuje silimarin, ki se običajno uporabljaj za podporo zdravju jeter.

Silimarin deluje tako, da:

 • lahko pomaga pri preprečevanju poškodb jeter, ki jih povzročajo nekateri toksini in zdravila. Poveča raven antioksidantov v telesu in zmanjša vnetje, kar lahko pomaga zaščititi jetra pred poškodbami in podpirati njihovo obnovo
 • ena od glavnih funkcij jeter je razstrupljanje škodljivih snovi iz telesa. Silimarin lahko pomaga pri tem procesu tako, da poveča aktivnost nekaterih encimov, ki sodelujejo v razstrupljanju, in s tem poveča učinkovitost jeter pri odstranjevanju škodljivih snovi.
 • povečuje jetrni glutation in lahko prispeva k antioksidativni obrambi jeter.

Je bolje piti čaj iz pegastega badlja ali uživati prehranska dopolnila?

Tako čaj iz pegastega badlja kot dodatki lahko koristijo zdravju, vendar je izbira med njimi lahko odvisna od osebnih želja in zdravstvenih potreb posameznika.

Čaj iz pegastega badlja pripravimo z namakanjem posušenih plodov v vroči vodi. Čeprav aktivne sestavine pegastega badlja v čaju morda niso tako koncentrirane kot v prehranskih dopolnilih, lahko čaj vseeno zagotovi majhno količino koristnih spojin rastline. Pitje čaja iz pegastega badlja je lahko dobra izbira za tiste, ki imajo raje naravne pripravke ali želijo zaužiti pegasti badelj na bolj tradicionalen način.

Po drugi strani pa lahko dodatki iz pegastega badlja zagotovijo bolj koncentriran odmerek aktivnih sestavin rastline. Dodatki so na voljo v različnih oblikah, vključno s kapsulami, tabletami in izvlečki. Dodatki iz pegastega badlja so morda boljša izbira za tiste, ki želijo zagotoviti, da prejemajo dosledno in močno količino učinkovin.


Solimejevi čaji so pakirani v kontrolirani atmosferi.

Kaj je kontroliranana atmosfera?

V živilski industriji se pojavlja pritisk za zmanjšanje uporabe umetnih dodatkov v sadju in zelenjavi. Za to se izvajajo izboljšave embalaže in metod pakiranja, kar je izziv, saj vsak tip hrane zahteva svojo optimalno plinsko mešanico. To umetno mešanico plinov, ki se uporablja za skladiščenje ali embalažo, imenujemo kontrolirana atmosfera (KA). Ta postopek podaljšuje rok uporabnosti pakiranih živil in hkrati ohranja kakovost. Želja pri razvoju tega postopka je bila nadomestiti grobe kemične postopke (kot so E-dodatki) z novo tehnologijo, ki bi hkrati omogočala daljše roke uporabnosti, ohranjala kakovost, barvo in vonj - brez škodljivih aditivov.

V parkiranju v KA se zrak, ki ga dihamo (sestavljen iz 21% kisika, 0,038% ogljikovega dioksida in 78% dušika), spremeni v umetno mešanico plinov, ki se uporabi za skladiščenje ali embalažo. Količina kisika se zmanjša na 0-5%, medtem ko se koncentracija ogljikovega dioksida poveča na 3-10%, dodaja se tudi inertni dušik. Takšna mešanica plinov preprečuje rast bakterij in plesni.

Kako deluje kontrolirana atmosfera?

KA ohranja svežino, barvo in zmanjšuje kislost hrane zaradi pomanjkanja oksidacije. Višja koncentracija ogljikovega dioksida preprečuje gnitje rastlinskih tkiv.

Prava kombinacija pakirnih plinov in ustrezne embalaže sta ključni za ohranjanje hrane.

KA je uporabna tehnologija v živilski industriji, ki lahko ohranja svežino in kakovost pakiranih živil. Vpliva na rok uporabnosti, videz in hranilno vrednost hrane.
Pegasti badelj

Pegasti badelj (Silybum marianum L.) spada med družine Nebinovke (Asteraceae). Znan je tudi pod imeni Marijin osat, Ostrepec ali Bodeča neža. Rastlina Pegastega badlja zraste do 150cm in ima pokončno steblo z velikimi nazobčanimi zelenimi listi na katerih so bele lise. Na koncu listov so trni. Cveti od junija do septembra, ko na koncu stebla poženejo cvetovi vijolične barve. Oplojeni cvetovi Pegastega badlja se razvijejo v 6-7mm velike plodove črno-rjave barve. Plodovi imajo trdno lupino in svilnate dlačice. 


Pegasti badelj

Vir: Pngegg.com


Uporaba

Pegasti badelj se uporablja v alternativni medicini vse od začetka našega štetja. Najbolj osnovna in razširjena oblika naravne uporabe je v obliki semen, ki vsebujejo siliamrin ter imajo rahel vonj po kakavu. 


Zmleta semena imajo rahel vonj po kakavu in jih lahko potrosite tudi po solati ali kosmičih. 

Silimarin je v vodi slabotopen, zato se priporoča zaužitje s prehrano, ki vsebuje maščobe. Pegasti badelj vsebuje do 3 % Silimarina, plod pa od 15 do 30 % maščobnih olj in vse do 30 % beljakovin. Največ silimarina vsebuje beljakovinska plast semenske ovojnice.

Največkrat uporabljamo zrele plodove (semena) Pegastega badlja, ki jim odstranimo ščetinasto ovojnico. Iz njih si lahko pripravljamo zdravilni čaj ali pa jih dodamo drugim čajnim mešanicam.


Pegasti badelj in jetra

Pegasti badelj se pogosto uporablja za lajšanje težav pri boleznih jeter. Učinkovine v plodu pegastega badlja so antioksidanti, ki varujejo pred prostimi radikali. S poskusi na živalih so ugotovili, da pripravki iz pegastega badlja lahko preprečijo neželene učinke nekaterih zdravil na jetra. V 90-tih je bilo dodatno ugotovljeno, da silimarin učinkuje preventivno, ter hkrati pospešuje obnovo jetrnih celic, ki so lahko posledica poškodb zaradi virusov ali drugih strupenih snovi.


Povišan horesterol in zamaščena jetra

Povišan holesterol je v večini primerov povezan z jetri in krvnim obtokom. Pegasti badelj spada med zelišča, ki lahko pomagajo izboljšati delovanje jeter in pretočnost krvi. Prav semena pegastega badlja se v ta namen uporabljajo najpogosteje v kombinaciji drugih pripravkov (tinktura artičoke, česen, listi oljke, japonski dresnik,..) za pripravo zeliščnega čaja. 

Pegasti badelj pripomor k obnovi jeter in zelo dobro čisti jetra. Z uživanjem čaja iz semen pegastega badlja, pripomoremo k razgradnji strupov  in težje razgradljivih snovi v jetrih. Pozitivno vpliva tudi na delovanje presnove. Hrana se bolje in hitreje prebavi. Zaradi boljšega čiščenja snovi v jetrih prehaja v krvi manj holesterola.

Semena pegastega badlja se priporoča vsem, ki imajo zamaščena jetra, holesterol, previsoko telesno težo ali več-krat zaužiijejo težko in mastno hrano. Nezdravi načini prehranjevanja in uživanje alkoholnih pijač močneje obremenjuje jetra, zato se priporoča uživanje čimbolj sveže mletih semen v hrani ali čaju. 


Čiščenje jeter - detox

Silimarin lahko ščiti jetrne celice v primerih stanja, pri katerem pride do močno povečanega nastanka kisikovih prostih radikalov. Do tega prihaja ob zaužitju alkoholnih pijač in analgetikov ali antipiretikov ( zdravila s paracetamolom ). Paracetamol je zelo učinkovito invarno zdravilo, ki pa lako pri veliki prekoračitvi močno obremeni delovanje jeter.

Silimarin ima to moč, da lahko stabilizira membrano jetrnih celic in tako preprečuje vstop strupenih snovi v jeterno celico. Zaščitni učinek  silimarina je močno odvisen od časa uživanja pripravkov s pegastim badeljem. Najboljši učinki so doseženi, če se pegasti badelj in s tem silimarin zaužije pred "nezdravim" obrokom ali zaužitjem alkoholnih pijač. Učinkovitost pegastega badlja po že zaužiti hrani s toksini je močno odvisna od časa, v katerem se zaužije silimarin in od načina zaužitja.

Vsebnost silimarina v pegastem badlju pospešuje sintezo beljakovin v jetrnih celicah in tako pripomore k obnovi poškodovanih jeternih celic. Pogosta obolenja jeter povzroči uživanje alkohola, katerega končna posledica je jetrna ciroza. Ciroza jeter povzroča rast vezivnega tkiva, ki močno oslabi delovanje jeter, dokler ne odpovedo. 

Rezultati konzumiranja pripravkov z vsebnostjo silimarina pri jetrni bolezni zaradi alkohola so zelo slabi ali celo nični, v kolikor bolnik nadaljuje z uživanjem alkohola.


Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
Slabo Dobro
Obrazec se preverja z uporabo Google reCAPTCHA Pravila zasebnosti in uporabe.
reCAPTCHA verification failed! Please try again.
Sestavine

Hladno sušeni plodovi, pakirani v kontrolirani atmosferi.

Vsako živilo zahteva svojo optimalno kombinacijo pakirne mešanice, kar imenujemo kontrolirana atmosfera. S to metodo se podaljša uporabnost živila in ob tem ohrani njegovo kakovost . Kontrolirana atmosfera je naravna, blaga tehnologija, za minimalno predelano hrano.

Opozorila
Čaj pripravljajte samo s filtracijo. Usedlina ni primerna za uživanje