Meni
Vaša košarica

Pegasti badelj - Solime, 100g

Pegasti badelj ( Semena za čaj)
Pegasti badelj - Solime, 100g
5.35€
Brez DDV: 4.88€
  • Zaloga: Na zalogi
  • Uživanje se priporoča za krepitev jeter, pri motnjah delovanja jeter in zamaščenih jetrih, pri uživanju alkohola, zdravil ter ob izpostavljenosti organskim topilom.
  • Njegovo delovanje je dobro raziskano, učinkovitost je potrjena s kliničnimi raziskavami.
  • Plodovi vsebujejo silimarin, ki je odgovoren za večino zdravilnih učinkov.
  • Visoko-kakovostni izdelki Solime so brez pesticidov in drugih škodljivih sestavin.
  • Primerno za vegane in vegetarijance.
  • Pakirano v kontrolirani atmosferi, ki podaljša uporabnost živila in ob tem ohrani njegovo kakovost.


PEGASTI BADELJ - SEME (Silybum marianum)


Pegasti badelj spada v družino nebinovk (Asteraceae).Ljudska imena so bodeča neža, ostropec, bodika, bodečnica.

Rastlina ima velike zelene liste, ki jih krasijo bele lise. Listi so nazobčani in imajo ob robovih trne. Na koncu stebla je socvetje vijolične barve.
Hladno sušeno zelišče, pakirano v kontrolirani atmosferi.

Količina: 100 g
Navodilo za uporabo pegastega badlja:

Zamešajte dve žlici sveže zdrobljenih semen pegastega badlja  v pol litra vrele vode. Odstavite in pustite pokrito 30 minut. Ohladite, sladkajte (najbolje z medom) in pijte po požirkih zjutraj in zvečer eno uro pred obrokom.

Pegasti badelj

Pegasti badelj (Silybum marianum L.) spada med družine Nebinovke (Asteraceae). Znan je tudi pod imeni Marijin osat, Ostrepec ali Bodeča neža. Rastlina Pegastega badlja zraste do 150cm in ima pokončno steblo z velikimi nazobčanimi zelenimi listi na katerih so bele lise. Na koncu listov so trni. Cveti od junija do septembra, ko na koncu stebla poženejo cvetovi vijolične barve. Oplojeni cvetovi Pegastega badlja se razvijejo v 6-7mm velike plodove črno-rjave barve. Plodovi imajo trdno lupino in svilnate dlačice. 


Pegasti badelj

Vir: Pngegg.com


Uporaba

Pegasti badelj se uporablja v alternativni medicini vse od začetka našega štetja. Najbolj osnovna in razširjena oblika naravne uporabe je v obliki semen, ki vsebujejo siliamrin ter imajo rahel vonj po kakavu. 


Zmleta semena imajo rahel vonj po kakavu in jih lahko potrosite tudi po solati ali kosmičih. 

Silimarin je v vodi slabotopen, zato se priporoča zaužitje s prehrano, ki vsebuje maščobe. Pegasti badelj vsebuje do 3 % Silimarina, plod pa od 15 do 30 % maščobnih olj in vse do 30 % beljakovin. Največ silimarina vsebuje beljakovinska plast semenske ovojnice.

Največkrat uporabljamo zrele plodove (semena) Pegastega badlja, ki jim odstranimo ščetinasto ovojnico. Iz njih si lahko pripravljamo zdravilni čaj ali pa jih dodamo drugim čajnim mešanicam.


Pegasti badelj in jetra

Pegasti badelj se pogosto uporablja za lajšanje težav pri boleznih jeter. Učinkovine v plodu pegastega badlja so antioksidanti, ki varujejo pred prostimi radikali. S poskusi na živalih so ugotovili, da pripravki iz pegastega badlja lahko preprečijo neželene učinke nekaterih zdravil na jetra. V 90-tih je bilo dodatno ugotovljeno, da silimarin učinkuje preventivno, ter hkrati pospešuje obnovo jetrnih celic, ki so lahko posledica poškodb zaradi virusov ali drugih strupenih snovi.


Povišan horesterol in zamaščena jetra

Povišan holesterol je v večini primerov povezan z jetri in krvnim obtokom. Pegasti badelj spada med zelišča, ki lahko pomagajo izboljšati delovanje jeter in pretočnost krvi. Prav semena pegastega badlja se v ta namen uporabljajo najpogosteje v kombinaciji drugih pripravkov (tinktura artičoke, česen, listi oljke, japonski dresnik,..) za pripravo zeliščnega čaja. 

Pegasti badelj pripomor k obnovi jeter in zelo dobro čisti jetra. Z uživanjem čaja iz semen pegastega badlja, pripomoremo k razgradnji strupov  in težje razgradljivih snovi v jetrih. Pozitivno vpliva tudi na delovanje presnove. Hrana se bolje in hitreje prebavi. Zaradi boljšega čiščenja snovi v jetrih prehaja v krvi manj holesterola.

Semena pegastega badlja se priporoča vsem, ki imajo zamaščena jetra, holesterol, previsoko telesno težo ali več-krat zaužiijejo težko in mastno hrano. Nezdravi načini prehranjevanja in uživanje alkoholnih pijač močneje obremenjuje jetra, zato se priporoča uživanje čimbolj sveže mletih semen v hrani ali čaju. 


Čiščenje jeter - detox

Silimarin lahko ščiti jetrne celice v primerih stanja, pri katerem pride do močno povečanega nastanka kisikovih prostih radikalov. Do tega prihaja ob zaužitju alkoholnih pijač in analgetikov ali antipiretikov ( zdravila s paracetamolom ). Paracetamol je zelo učinkovito invarno zdravilo, ki pa lako pri veliki prekoračitvi močno obremeni delovanje jeter.

Silimarin ima to moč, da lahko stabilizira membrano jetrnih celic in tako preprečuje vstop strupenih snovi v jeterno celico. Zaščitni učinek  silimarina je močno odvisen od časa uživanja pripravkov s pegastim badeljem. Najboljši učinki so doseženi, če se pegasti badelj in s tem silimarin zaužije pred "nezdravim" obrokom ali zaužitjem alkoholnih pijač. Učinkovitost pegastega badlja po že zaužiti hrani s toksini je močno odvisna od časa, v katerem se zaužije silimarin in od načina zaužitja.

Vsebnost silimarina v pegastem badlju pospešuje sintezo beljakovin v jetrnih celicah in tako pripomore k obnovi poškodovanih jeternih celic. Pogosta obolenja jeter povzroči uživanje alkohola, katerega končna posledica je jetrna ciroza. Ciroza jeter povzroča rast vezivnega tkiva, ki močno oslabi delovanje jeter, dokler ne odpovedo. 

Rezultati konzumiranja pripravkov z vsebnostjo silimarina pri jetrni bolezni zaradi alkohola so zelo slabi ali celo nični, v kolikor bolnik nadaljuje z uživanjem alkohola.


Napišite mnenje

OPOMBA: HTML koda se ne prevaja!
Slabo Dobro
Obrazec se preverja z uporabo Google reCAPTCHA Pravila zasebnosti in uporabe.
reCAPTCHA verification failed! Please try again.