Kaj je moksa, kako jo uporabljamo in kakšne so koristi uporabe?
Kaj je moksa terapija?


Moksa terapija ali moksibustija je oblika grelne terapije, ki jo izvajamo tako, da posušeno pelinovo zelišče – mokso prižgemo in grejemo določene predele ali akupunkturne točke nad kožo. 

Moxa terapija se uporablja v mnogih kulturah po vsem svetu. Obstaja več tehnik za uporabo te močne rastline. Za moksanje uporabljamo pelin. Uporabljamo suhe liste rastline. To zelišče je grenko in trpko. S svojimi grelnimi lastnostmi naj bi brez težav vstopilo v meridiane vranice, jeter in ledvic. Moksa ima kar precej izrazit vonj. Mnogi zaznavajo vonj prižgane mokse kot sproščujoč in terapevtski.
Kakšne vrste mokse poznamo?


Poznamo več oblik mokse. Poznamo izraze moksa (najpogosteje uporabljen izraz v slovenščini), moxa (najpogosteje mednarodno uporabljen izraz) in mokša.

Pri nas je najbolj uporabna moksa v obliki palčke. Originalni obliki palčke, ki je daljša rečemo dimna moksa. Pri uporabi se v prostor sprosti precej dima. Dim je prijetnega vonja in po starih šamanskih šegah očisti prostor slabih energij.

Črno palčko, ki je narejena iz oglja zelišč, imenujemo bredimna moksa. Se veliko manj dimi v prostor in je zato po Evropi bolj priljubljena.

Kako deluje?


Moksanje najpogosteje povezujemo z ogrevanjem akupunkturnih točk. V Sloveniji se v zadnjih letih popularizira gretje večjih površin telesa: pljučnega predela, predela maternice,… - za razsluzevanje omenjenih organov.

Uporaba mokse deluje na različnih nivojih:

1. pomaga ogreti dele telesa z namenom pospeševanja cirkulacije in limfnega pretoka.

2. poskuša urejati pretok Qi (či, življenjska energija) ter krvi

3. pomaga k odpravi patogenih elementov v telesu.

Kdaj se moksamo?


Moxa terapijo pogosto izvajajo dobro podkovani kitajski zdravniki.
Lahko jo izvajate tudi sami doma. Pri tem poskrbite, da bo moksanje varno, da se izognete nevarnosti opeklin. V ta namen toplo priporočamo uporabo moksa bambusove škatlice, saj ima na dnu zaščitno mrežo, ki preprečuje direkten stik mokse ali pepela z občutljivo kožo.
Metoda moksibustije se svetuje pri različnih težavah:

  •  za boljše obvladovanje bolečin: s toploto, sproščeno pri moksanju, lahko izboljšamo pretok, cirkulacijo krvi in limfe ter zmanjšamo bolečino in vnetje
  •  za pospeševanje celjenja poškodb: ko na področje, ki se celi, dovedemo več krvi, čija in limfe, se čas celjenja skrajša. Pri sklepih se lahko poveča gibljivost
  •  pri ginekoloških težavah: sindrom hladne maternice in ublažitev simptomov, povezanih z menstrualnim ciklusom
  •  krepitev imunskega sistema: moksamo pogosto določene točke po telesu, da povečamo imunost. Zelo znana točka je ST 36 (Zu San Li)
  •  pri migrenah in drugih glavobolih
  •  pri prebavnih težavah
  •  za povečanje vitalnosti

Kako se moksamo?


Obstajajo različne oblike moksanja. Med najbolj razširjene v Sloveniji vsekakor spada posredna moksa, ko z moksa palčko in zaščitno bambusovo škatlico grejemo nad površino kože, da ustvarimo nežno toploto.

Druga oblika je neposredna moksa, kjer jo v obliki stožcev prižigamo na podlagi iz ingverja neposredno na akupunkturnih točkah, da ustvarimo zelo osredotočeno toploto.

Kaj potrebujemo?

1. Vsaj eno moksa palčko

2. Svečo in vžigalnik

3. Škatlico za mokso: če moksamo manjše predele ali točke, bo zadostovala škatlica za eno mokso. V kolikor moksamo poškodovane predele telesa ali zasluzena področja, vam svetujemo uporabo škatlice z dvema moksama.

4. Steklen kozarec za vlaganje s pokrovom, ki se lahko tesno zapre, da prepreči vstop zraka v kozarec.

Kako prižgemo mokso?Odprite škatlo z moksami in vzemite moksa palčko. Odstranite ovojnino.

Prižgite konico moksa palčke tako, da konico mokse kakšno minuto držite nad plamenom sveče ali jo segrevate z močnim vžigalnikom.

Moxa bo potrebovala nekaj časa, da se konica prižge. Občasno popihajte na koncu mokse, da jo spodbudite, da bolje zažari po celi konici palčke.

Moksanje


Z moksa palčko (žareči del palčke usmerite proti koži) moksajte od 1 – 3 cm nad akupunkturno točko ali predelom, ki ga moksate, dokler ne začutite rahle udobne vročine.

Moksanje ene točke ali predela lahko traja do 30 minut. Potem se lahko pomaknete na kako drugo točko ali prenehate z moksanjem.

Moksanje mora biti prijetno toplo, ne smemo pretiravati s segrevanjem.

Moxo lahko kombiniramo s snovmi, kot sta sol ali ingver, da okrepimo njene terapevtske lastnosti.

Odstranjevanje pepela

Moksa palčko pri samostojni uporabi brez varnostne škatlice redno otresajte v pepelnik ali steklen kozarec za vlaganje.

V kolikor uporabljate varnostno škatlico, se pepel lahko varno ujame na mrežico in odstranjevanje pepela ni tako ključnega pomena za varnost pri moksanju.


Ugašanje mokse

Moksa palčko ugasnemo tako, da jo zapremo v kozarec za vlaganje, ki ga tesno zapremo s pokrovčkom. Ukiniti moramo dovod svežega zraka.

Lahko jo ugasnete tudi v pepelniku za mokse ali jo zavijete v alu folijo.

Ob naslednji uporabi na pol porabljeno mokso zopet uporabimo. Eno brezdimno palčko lahko uporabimo za dve ali tri terapije moksanja (3x20 minut).


Kdaj moksanje odsvetujemo?


Metode moksibustije ne uporabljajte, ko ste v vinjenem stanju, jezni, prestrašeni, preutrujeni ali po obilnem obroku.

Ljudje s kožnimi alergijami in nosečnice naj se moksajo le pod budnim očesom vrhunsko usposobljenega terapevta.