Žvrkljanje olja se že stoletja izvaja za ohranjanje in izboljšanje ustnega zdravja in higiene. Preberite več o izvoru te prakse in se seznanite s postopki in razlogi za žvrkljanje olja. 

Večina od nas najbrž še nikoli ni slišala za žvrkljanje olja za ustno higieno, vendar je ta praksa v svetu prisotna že dolgo časa. 

Žvrkljanje olja v ustni votlini, kot že ime pove, vključuje nekaj minutno žvrkljanje olja v ustni votlini, za dosego lokalnih in sistemskih koristi.

Obstaja močna povezava med ustnimi in sistemskimi boleznimi. Parodontalne bolezni (kot sta gingivitis in periodontitis) in zobni karies so najpogostejše oblike bolezni v ustni votlini.

Znanstvene raziskave potrjujejo, da preprečevanje in zdravljenje zobnega kariesa in parodontalne bolezni znatno zmanjšata tveganje za sladkorno bolezen in bolezni srca. 

 

Od kod izvira ta praksa? 

Uporabo žvrkljanja z oljem lahko pogosto najdemo v starodavnih medicinskih besedilih in je podprta z nedavnimi študijami o njegovi učinkovitosti in dolgotrajni uporabi za ohranjanje in izboljšanje ustnega zdravja. 

Različne oblike alternativnega ali tradicionalnega zdravljenja, kot je ajurveda, so v zadnjih desetletjih v zahodnem svetu začele pridobivati na priljubljenosti zaradi naravnega izvora rešitev, stroškovne učinkovitosti, zanemarljivih stranskih učinkov in pozitivnega pristopa bolnikov.

Glede na besedilo starodavne indijske ajurvede, se žvrkljanje olja lahko uporablja pri več kot 30 različnih boleznih (od glavobolov, migren, ekcemov, astme, do sladkorne bolezni).

Žvkljanje olja za razstrupljanje dlesni

 

V Evropi je metoda poznana že iz srednjeveških zapisov slavne opatinje Hildegarde iz Bingna

Hildegardino olje z zelišči za osnovo uporabi hladno stiskano sončnično olje in najbolj učinkovita Hildegardina zelišča: rman, galgant in vijolice. Je odličen način za čiščenje in krepitev dlesni. Pa ne samo dlesni, učinkuje na celo telo. 

Vijolica: uporabnost te čudovite rožice je znana več generacij. Tudi Alfred Vogel je obširno pisal o njeni vrednosti za ljudi vseh starosti. Uporablja se pri ekcemih, aknah in dermatitisih. 

Sveta Hildegarde iz Bingna

 

Kdaj posežemo po tej metodi razstrupljanja?

Higiena zob in ustne votline: v svoj jutranji obred vključite žvrkljanje olja, saj je lahko koristno za zmanjšanje količine bakterij v ustih, izboljšanje zdravja dlesni in preprečevanje težav v ustni votlini. 

6 razlogov, da takoj pričnemo z žvrkljanjem:

 1. Razstrupljanje telesa
 2. Bolezni dlesni
 3. Majavi zobje in karies
 4. Zobne obloge
 5. Slab zadah
 6. Ustni soor ali glivična infekcija ustne votline

Že kmalu po žvrkljanju je pri mnogih ljudeh zaznati opazno okrepitev limfnega in krvožilnega sistema. Zdravje se okrepi zaradi razstrupitve in stimulacije imunosti. 

Kako izvajamo žvrkljanje olja? 

Razstrupljanje se vedno prične zjutraj, takrat je naravni čas za izločanje urina, blata in pričetek aktivnega delovanja. Terapijo izvajamo na tešče. Če uporabljamo to metodo večkrat na dan, to storimo vedno pred jedjo, na prazen želodec. 

V primeru večjih težav v ustni votlini se močno priporoča žvrkljanje olja tudi zvečer. 

Pravila uporabe:

 1. Žvrkljanje olja izvajajmo po možnosti zjutraj na tešče. Lahko ga izvajamo 3-krat dnevno.
 2. Ena žlica (približno 10 ml) olja, kar je priporočeni odmerek za odrasle, se žvrklja med zobmi v trajanju približno 15-20 min. Olje z zelišči se žvrklja manj časa in sicer 1-2 čajni žlički od 2 do 5 minut, lahko tudi dlje. 
 3. Olje naj v ustni votlini spremeni svojo viskoznost, da postane bolj bele barve in redke konsistence. 
 4. Olje po žvrkljanju obvezno izpljunite v straniščno školjko, saj vsebuje toksine in bakterije, poleg tega pa lahko povzroči težave z odtokom v umivalniku.
 5. Sledi naj izpiranje ustne votline s kvalitetno naravno ustno vodo. 
 6. V kolikor imate obložen jezik, ga postrgajte z bakrenim strgalom za jezik. 
 7. Sledi ščetkanje in nitkanje zob. Uporabite kvalitetno naravno zobno pasto. Zobne paste s kolostrumom poskrbijo tudi za dodatno razstrupljanje dlesni in zob. 

Katera olja so priporočljiva za izvajanje te metode? 

Primerna so jedilna olja visoke kakovosti, pridobljena iz sončnic, sezama ali kokosa. Lahko pa uporabimo namensko ustno olje z zelišči, ki močno skrajšajo potreben čas žvrkljanja. 

V kolikor ima olje dodana zelišča, kot so vijolica, galgant in rman, se učinek razstrupljanja še poveča.

Naravna olja za žvrkljanje
 

Kakšne so prednosti, kaj naj bi s tem dosegli?

 • Lahko zmanjša škodljive bakterije v ustih: nekatere vrste škodljivih bakterij lahko prispevajo k težavam, kot so karies, slab zadah in bolezni dlesni.
 • Lahko pomaga zmanjšati slab zadah: med vzroki se omenja okužbe, bolezni dlesni, slabo ustno higieno in obloge na jeziku, ko se bakterije nagagajo na jezik.
 • Lahko pomaga zmanjšati tveganje za karies: zmanjšanje bakterij bi lahko pomagalo preprečiti karies in zmanjšati tveganje za nastanek kariesa.
 • Zdi se, da zmanjša vnetje in izboljša zdravje dlesni: bakterije v zobnih oblogah so glavni vzrok za gingivitis, saj lahko povzročijo krvavitev in vnetje dlesni.

 Gingivitis, ki ga povzročajo zobne obloge

S plakom povzročen gingivitis je ena najpogostejših vrst bolezni dlesni, ki nastane zaradi interakcije mikroorganizmov v biofilmu plaka z vnetnimi celicami gostitelja.

Randomizirana kontrolirana študija je pokazala znatno zmanjšanje rezultatov gingivalnega indeksa in plaka v skupini po terapiji z žvrkljanjem olja v primerjavi s skupino, ki je uporabljaja klorheksidin.

Druga študija je prav tako pokazala zmanjšanje plaka v skupini testiranih po 45 dneh terapije žvrkljanja sončničnega olja. Plak se je zmanjšai za 18-30 %.  

Halitoza (slab zadah)

Halitoza ali slab zadah je pogosta težava, ki lahko pogosto povzročajo družbeno zadrego. Čiščenje zob zelo pomaga, a ni vedno rešitev. Pri več kot 90 % ljudeh je vzrok v ustni votlini, pri ostalih 10 % pa v drugih pridruženih boleznih.

Žvrkljanje s sezamovim oljem se je izkazalo za enako učinkovito proti halitozi in povezanim patogenom, kot je klorheksidin za izpiranje.

Terapija žvrkljanja olja je tudi stroškovno učinkovitejše od klorheksidina in nima stranskih učinkov, kot so alergijske in mukozne reakcije, obarvanje po dolgotrajni uporabi. 

Olje za žvkljanje in strgalo za jezik

Ustni soor ali glivična infekcija ustne votline

Ustni soor ali ustna kandidoza je infekcija, ki jo povzroča vrsta Candida. Običajno jo opazimo pri posameznikih, ki jemljejo zdravila, pri nosilcih protez, in bolnikih, ki se dolgotrajno zdravijo z antibiotiki ali uporabljajo inhalacijski kortikosteroid za astmo. 

Dokazi kažejo, da žvrkljanje ustnega olja izboljša simptome ustnega soorja. Postopek žvrkljanja ujame v olje toksine in druge patogene in tako pomaga pri mehanskem odstranjevanju povzročiteljev bolezni iz ustne votline. 

 

Kakšen je mehanizem delovanja? 

Čeprav obstajajo številne teorije, natančen mehanizem delovanja ni jasen. 

Ena od teorij nakazuje, da viskozna narava olja zavira kopičenje zobnih oblog in adhezijo bakterij. 

Druga teorija domneva, da antioksidanti, prisotni v olju, povzročajo razstrupljanje s preprečevanjem peroksidacije lipidov, kar ima za posledico učinek, podoben antibiotikom. Tako pomaga pri uničevanju mikroorganizmov in potencira delovanje vitamina E v ustni votlini. 

 

Kako dolgo vztrajati z oljno terapijo razstrupljanja ustne votline?

Vsekakor naj opisana terapija traja toliko časa, kolikor je potrebno. Po nekaj dneh uporabe občutimo blagodejne učinke. Smo bolj vitalni in tudi psihično počutje je boljše. 

 

Komu se žvrkljanje olja odsvetuje?

Žvrkljanje olja se odsvetuje otrokom, mlajšim od 5. let, ker ga lahko pogoltnejo. 

Oljna terapija je zelo preprost proces razstrupljanja človeškega telesa, še posebej ustne votline. Ker je metoda docela varna in preprosta, lahko postane dnevna navada. Vsekakor naj opisana terapija traja toliko časa, kolikor je potrebno.

Starodavni postopek žvrkljanja ustnega olja bi bilo smiselno dodajati k običajnim postopkom čiščenja ustne votline z zobno pasto in ustno vodo. Več o izdelkih za ustno higieno si poglejte TUKAJ.